L'Hospital de Berga busca complicitat amb les administracions i altres centres per fidelitzar els professionals

«Té el mateix dret de ser ben atesa una persona que viu a Saldes que una que viu a l'Eixample», defensa la gerent, Antònia Baraldés

31 de gener de 2024, 15:00
Les noves Urgències de l'Hospital de Berga
Les noves Urgències de l'Hospital de Berga | Lídia López
L'Hospital de Berga estrena aquest dijous la nova àrea d'Urgències, la qual suposa una millora substancial de les instal·lacions en un equipament vital per a l'atenció sanitària a la comarca, ja que el centre és el referent per als prop de 40.000 habitants del Berguedà. Aquesta zona suposa un salt qualitatiu pel que fa a l'aspecte tècnic, sanitari, de confort pel pacient i per a la dignitat del treballador. I, malgrat que el centre continua tenint una llista de demandes d'inversió en la línia de mantenir la renovació dels serveis per una atenció acurada, la direcció del centre és conscient que res d'això no serà possible sense una bona plantilla. És per això que l'Hospital de Berga treballa per retenir els treballadors de l'àmbit sanitari.

"Entre els reptes de futur tenim el desafiament de captar i fidelitzar els professionals de la salut", declarava la gerent del centre de la capital berguedana, Antònia Baraldés, durant la inauguració de les noves Urgències, que si bé puntualitzava que la manca de treballadors al sector sanitari és un "problema important a Catalunya", la gerent considera que "els hospitals més perifèrics en patim més les conseqüències". 

D'aquesta manera, Baraldés assenyala que "l'estratègia passa, sobretot, per enfortir lligams i fer xarxa", primerament, amb altres centres sanitaris. En aquest sentit, la direcció de l'Hospital de Berga posa en relleu la dotzena de projectes que ja es desenvolupen de bracet amb l'Althaia de Manresa, centre referent del berguedà, però també altres amb els hospitals de Sant Pau i Sant Andreu. "Els hospitals petits hem de treballar conjuntament amb els grans per compartir coneixements", emfatitzava la gerent.

En una línia similar, Baraldés també ha fet referència a la necessitat de continuar col·laborant amb els centres educatius i de formació superior de la regió, com la FUB i la UVic, per tal que les pràctiques dels seus estudiants sigui una altra via d'arribada de professionals del sector. En definitiva, un conjunt de mesures amb una finalitat clara: garantir un servei de qualitat al Berguedà. "Té el mateix dret de ser ben atesa una persona que viu a Saldes que una que viu a l'Eixample", defensa la gerent.


Cooperació de les administracions

Més enllà del punt de vista de l'atractiu laboral, des de l'Hospital de Berga exposen que el factor social també té un pes molt considerable en l'equació per a l'estabilització de les plantilles. És per aquest motiu que, en la intervenció de la gerent en el Consell d'Alcaldies d'aquest dilluns juntament amb la gerent de CatSalut a la Catalunya Central, Alba Oms, les representants van demanar el suport i la implicació dels presents per consolidar i millorar l'Hospital de Berga.

"Demanem la complicitat dels alcaldes i alcaldesses per millorar la fidelització dels professionals", remarca Baraldés, fent referència a "un acompanyament de la part social dels professionals nouvinguts". "Si aquest treballador ve amb una parella que necessita una feina i uns fills que s'han d'escolaritzar, ha de trobar un habitatge on viure o, simplement, té unes aficions, hem de poder-lo acompanyar perquè es fidelitzi", detalla la gerent, concloent que "cal fer que el Berguedà sigui atractiu". Un atractiu el qual, destaca, també cal fer veure alsprofessionals del sector originaris de la comarca i que, avui dia, estan treballant fora.

No és la primera vegada que la comarca tempteja aquesta possibilitat. A tall d'exemple, l'alcalde d'Olvan, Sebastià Prat, ja va posar de manifest, el juny de l'any passat, la possibilitat que els consistoris formin part de la solució a l'hora de retenir els treballadors de la sanitat a l'atenció primària, que estiu rere estiu, veu minvades les hores de servei per la manca d'efectius

Amb tot, des del Departament de Salut estan al cas d'aquesta conjuntura, si bé el conseller, Manel Balcells, es va mostrar optimista pel salt qualitatiu que fa el centre aquest 1 de febrer amb les noves Urgències. "Hi haurà bufetades per venir a treballar", augurava el conseller.
 
Arxivat a