Les noves urgències de l'Hospital de Berga finalment entraran en funcionament a la tardor

Les autoritats han visitat les futures instal·lacions per comprovar l'avenç de les obres

21 de juny de 2023, 17:30
Actualitzat: 22 de juny, 10:13h
Josep Vilalta, Antònia Baraldés, Alba Oms i Ivan Sànchez, en la visita de les obres d'urgències
Josep Vilalta, Antònia Baraldés, Alba Oms i Ivan Sànchez, en la visita de les obres d'urgències | Lídia López
Després de set mesos de treball, les noves urgències de l'Hospital de Berga van prenent forma. Les actuacions d'estructures, divisòries, coberta, paviments i fusteria, així com les instal·lacions elèctrica, d'aigua sanitària, climatització, gasos medicinals, protecció contra incendis, enllumenat i comunicacions, permeten visualitzar com seran els gairebé 700 metres quadrats de la quarta planta de l'edifici nou de l'hospital que, a la tardor, poden quedar enllestides i entrar en funcionament.

Aquest migdia, la gerent del Servei Català de la Salut, Alba Oms, i l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, han visitat les obres acompanyats de la gerent de l'Hospital de Berga, Antònia Baraldés, i del coordinador de manteniment de Salut Catalunya Central, Josep Vilalta, que els han anat presentant les diferents àrees i els serveis que els ocuparan.

La primera novetat ressenyable, segons la gerent de l'Hospital de Berga, és a l'entrada del nou equipament. L'edifici posa remei a una anomalia històrica que pateixen les urgències actuals, i és que hi ha escales per accedir al servei. "Que tinguem aquest accés a peu pla pels usuaris és un canvi significatiu", destaca Baraldés, que també assenyala que hi haurà una entrada diferenciada pels usuaris que arriben pel seu compte i els que ho fan en ambulància, amb un mur que garanteix la intimitat entre uns i altres. De fet, la nova zona d'urgències compta amb un tercer accés, destinat exclusivament a l'arribada dels materials i recursos de l'equipament.

Un cop travessat el llindar de la porta, s'hi ubicarà la sala d'espera, que es dividirà en tres zones: una per a pacients pediàtrics, una per a pacients respiratoris, i una pels pacients sense patologia respiratòria. Aquesta sectorització, segons Baraldés, respon a un aprenentatge sorgit de la Covid. Per aquest espai, s'ha salvat el desnivell que presenta l'accés interior, des del mateix hospital, i en forma de rampa, amb la creació d'una plataforma del mateix nivell. I, per accedir a la sala, hi haurà un taulell i el servei de seguretat, disponible tant des de l'accés de carrer com l'interior.

Superada l'entrada, els equipaments d'atenció sanitària prenen protagonisme. Accessibles a banda i banda d'un passadís, es despleguen el box de triatge, un box de reanimació doble, tres consultes ràpides, i sis ubicacions per atendre pacients. També hi ha lloc per un equip de radiologia i un box d'atenció a persones amb malaltia mental aguditzada. Aquestes sectoritzacions són ben visibles avui dia, a l'espera d'avançar en el revestiment i administració de mobiliari i utensilis. Sigui com sigui, Vilalta ha emfatitzat el contrast entre el futur equipament i l'actual pel que fa a aspectes de qualitat ambiental: més lluminosos i amb ventilació natural directa, i també més utilitaris, ja que s'han pensat "amb polivalència".
 

Un dels futurs box d'atenció de les noves urgències de l'Hospital de Berga Foto: Lídia López


D'altra banda, Baraldés també ha destacat que el box de crítics, amb capacitat per a dues persones, es reforçarà gràcies a la nova estratègia del Departament de Salut, Crític.CAT, per a l'homogenització de l'atenció dels pacients més aguts arreu de Catalunya i, tenint en compte que la UCI referent del centre berguedà és a Manresa, el box berguedà esdevindrà el 21è del centre del Bages, amb una assistència virtual que garanteixi una atenció adequada i de qualitat abans que es dugui a terme el trasllat de les persones ateses.

Al final del passadís es presenta un darrer espai ample, que estarà presidit per la zona de control d'infermeria, on aquests professionals de la salut tindran el seu espai de treball (sigui per preparar la medicació o per redactar informes) i per descansar. Amb una sala oberta, podran tenir control de les set ubicacions d'observació que s'han previst en aquest espai, i que serviran per donar mantenir a les persones que hagin rebut atenció i requereixin un temps d'espera per comprovar-ne el progrés. Això, han destacat des de l'Hospital, permetrà evitar ingressos que es podrien solucionar amb una observació de quatre hores, però que actualment, no es pot donar sempre perquè no hi ha l'espai necessari. Així mateix, s'ha instal·lat un tub pneumàtic que connectarà la zona d'infermeria amb el laboratori, per tal d'enviar les mostres i evitar trasllats de sanitaris, optimitzant la tasca dels professionals.
 

La futura sala d'observació, que constarà de set places Foto: Lídia López


En darrera instància, en la visita s'ha posat en relleu la construcció de dos banys oberts als usuaris, la instal·lació d'un magatzem net i un de brut, dos despatxos per a la planificació del recurs, i la nova base assistencial del Sistemes d'Emergències Mèdiques (SEM), que garantirà un accés ràpid i directe de les ambulàncies al mateix servei d'urgències, i dels seus treballadors al llarg de l'equipament, en cas de ser requerits. També s'ha fet èmfasi en els nous vestidors, ja finalitzats, i en el nou sistema de subministrament d'energia elèctrica dels dos edificis de l'hospital, pel qual s'ha invertit més de mig milió d'euros, i que entre altres, garantiran l'alimentació dels quiròfans encara que marxi la llum. "Hem fet un salt de quaranta anys", ha destacat Baraldés al respecte.

"Són unes obres molt necessàries per al territori", ha conclòs Oms, que ha assenyalat que "els berguedans coneixen la situació de les instal·lacions actuals de les urgències, amb uns espais petits que no estan adequats a les persones que atenem ni al treball dels professionals". Així, destacant la "inversió de gairebé 5,5 milions d'euros que hem fet a l'hospital", la gerent del Servei Català de la Salut celebra que la nova àrea d'urgències permetrà que "els professionals treballin amb seguretat i comoditat, i que el pacient sigui atès amb més dignitat, i amb els estàndards de qualitat i modernitat"

Per la seva banda, l'alcalde de Berga, ha assegurat que el compromís perquè els accessos a les noves urgències estiguin enllestits per a la seva posada en marxa "continua ferm", reiterant que les obres no són de complexitat. En concret, el consistori arranjarà la rotonda actual que hi ha just davant de l'edifici per garantir la circulació de les ambulàncies, i estabilitzarà el talús que limita l'espai de l'hospital. D'altra banda, també ha avançat que l'ajuntament està treballant en un concurs per habilitar un aparcament a la zona de l'hospital, per tal de reobrir l'estacionament de terra que va quedar tancat ja fa més d'un any, i alleugerir la situació actual d'acumulació de vehicles en el vial d'accés a les futures urgències.
 

L'accés a les urgències de l'Hospital de Berga que l'ajuntament ha d'arranjar Foto: Lídia López

Arxivat a