El Museu de les Mines de Cercs millora l'accessibilitat de les seves instal·lacions

Nous textos en braille, el servei d'audioguia i signoguia, un bucle magnètic, noves sortides d'emergència i la instal·lació de baranes d'accés són algunes de les actuacions implementades

Un dels nous dossiers en braille disponible a les sales d'exposició del museu
Un dels nous dossiers en braille disponible a les sales d'exposició del museu | Museu de les Mines de Cercs
Redacció
23 de gener de 2025, 09:15
Actualitzat: 9:16h

El Museu de les Mines de Cercs continua desplegant les actuacions incloses en el Pla d'accessibilitat. Els últims dos anys, les millores implementades han suposat "petits passos cap a la difusió i comunicació dels continguts" de l'equipament, destaquen les responsables, afirmant que aquesta feina d'adaptabilitat és una mostra del compromís social del museu amb els col·lectius en risc d'exclusió. Després d'un 2024 ple de novetats, l'espai ha reprès els treballs i té sobre la taula diferents projectes per esdevenir més accessible.

L'equipament ha encetat l'any amb nous textos en braille per la visita a les sales d'exposició, disponibles en català, castellà, francès i anglès. Aquesta guia és "una eina clau per donar resposta a les necessitats de les persones cegues i lectores de braille", destaquen des del Museu en un comunicat de premsa, i inclou relleus tàctils per facilitar la cognició i l'orientació dels seus usuaris. En l'àmbit físic, s'ha instal·lat una barana per accedir a les sales del museu i facilitar l'entrada a través de la rampa a les persones amb mobilitat reduïda. També s'han implementat noves sortides d'emergència en cadascuna de les sales, amb comunicació directa a peu de carrer. 

Al llarg del 2025, el museu vol incloure bandes podotàctils per senyalitzar el paviment i proporcionar informació direccional a persones amb discapacitat visual, augmentant així l'autonomia d'aquests visitants. En paral·lel, s'estan reformant els lavabos de l'equipament per adaptar-los al Codi d'accessibilitat de Catalunya 2023.

Pel que fa a les millores implementades l'any passat, el Museu de les Mines de Cercs va incorporar noves eines d'accessibilitat cognitiva i comunicativa, com el servei d'audioguia i signoguia per a les sales d'exposició. També va posar a disposició del visitant guies en lectura fàcil per les sales del museu i l'espai expositiu Llums de mina. Una altra novetat va ser l'adquisició d'un bucle magnètic per millorar el seguiment de l'exposició a les persones amb pèrdua auditiva, usuàries d’audiòfons o implants coclears, i que també poden utilitzar en les visites guiades a l'interior de la mina Sant Romà. 

Així mateix, el museu també va signar convenis de col·laboració amb entitats que treballen en l'àmbit de l'accessibilitat. Es tracta de la Casa Social del Sord de Manresa i Comarques, l'Associació Catalana per la Promoció de les Persones amb Sordesa, l'Associació Aprenem Autisme i la Fundació Sant Tomàs. Finalment, es va incloure un apartat dedicat a informar sobre l'oferta accessible de les seves instal·lacions a la pàgina web de l'equipament.

Amb aquest patró de transformació i adaptabilitat constant, el Museu de les Mines de Cercs espera "rebre al visitant amb el màxim nombre d'eines i sensibilitat possible, oferint una experiència adequada al patrimoni cultural de la comarca". A més, des de la direcció assenyalen que els canvis dedicats al millor ús dels espais també "juguen un paper clau en la sensibilització i visibilització d'aquests col·lectius a la societat".