El parc natural del Cadí-Moixeró disposarà a finals de 2024 d'una diagnosi sobre accessibilitat. L'estudi pretén millorar el turisme inclusiu i s'emmarca en el programa d'actuacions de la Carta Europea de Turisme Sostenible que l'espai natural va rebre tot just fa un any. Així, les ubicacions on es vol actuar primer són els tres itineraris adaptats per a cadires de rodes que disposa el parc: els miradors del Pedraforca (Saldes), Els Orris (Bagà), i Cap del Ras (Bellver de Cerdanya).
L'Associació Volem Signar i Escoltar és l'encarregada d'elaborar l'anàlisi. Èric Vargas i Tània Puig, membres de l'entitat, detallen a l'ACN que la finalitat del treball és "donar eines i recursos" per tal que persones sordes, cegues i/o amb mobilitat reduïda puguin visitar diferents indrets del parc. Per exemple, una dificultat que sol aparèixer és la de llegir i entendre alguns textos escrits en els panells informatius ubicats en alguns camins.
D'aquesta manera, els representants de l'agrupació apunten que un dels primers passos ha de ser la incorporació del braille en les explicacions dels plafons o afegir codis QR que redirigeixin el visitant a altres recursos d'utilitat com poden ser vídeo amb la interpretació en llengua de signes. En paral·lel, des de l'associació expliquen que, aquestes mesures, també volen conscienciar la població per tal que, entre tots, es puguin "anar reduint les barreres què es troba el col·lectiu en el seu dia a dia".
Sigui com sigui, l'entitat destaca la sensibilitat del parc natural del Cadí-Moixeró per avançar cap a un model de turisme més inclusiu, destacant l'Alt Pirineu i el conjunt de Catalunya com a "pioners" en termes d'accessibilitat. En aquest sentit, la directora del parc, Queralt Tor, ha emfatitzat la importància de poder disposar d'una radiografia de l'entorn a l'hora de plantejar propostes de millora. Així, la directora comparteix que un dels reptes que el parc ha d'enfrontar és la millora de l'accessibilitat d'alguns punts d'informació i centres d'interpretació.
A banda de la diagnosi, el projecte inclou formació en aquest àmbit dirigida tant al personal del parc com a guies i entitats col·laboradores. Rutes, miradors, jardins botànics, àrees d'oci, patrimoni arquitectònic, centres d'interpretació i refugis són els equipaments que disposa aquest espai natural que abraça les dues grans serralades del Cadí i el Moixeró, punt d’unió entre el Prepirineu i el Pirineu, i a cavall de les comarques del Berguedà, la Cerdanya i l'Alt Urgell.