Aquest 2024, els punts liles habilitats a la plaça de Viladomat, la plaça Cim d’Estela i el servei itinerant durant els dies de Patum han efectuat 1.895 accions d’informació, intervenció i acompanyament en situacions de violències masclistes. Les accions, segons indica l'Ajuntament de Berga, corresponen a experiències patides o presenciades, que han tingut lloc dins i fora del context festiu del Corpus, i entre els quals destaquen 11 tocaments no consentits.
Els punts liles de La Patum 2024 han estat gestionats per l’equip de professionals de Mediare, una consultoria especialitzada en joves, drogues, gènere i oci nocturn. Segons les dades facilitades, la majoria d'intervencions es van dur a terme a l'espai ubicat a Viladomat, amb un total de 1.407 i sent el dissabte el dia amb més assistències -342-. En paral·lel a Cim d'Estela es van atendre 447 peticions i les 41 restants van ser efectuades per les parelles itinerants.
Passant a observar les situacions de violència, el servei en va registrar un total de 28. D'aquestes, 16 van tenir lloc en el context festiu i 12 fora d'aquest. També cal destacar que 21 demandes van ser denunciades en primera persona -pel fet de ser dona o persona LGTBI-, i les 7 restants van ser en qualitat de testimoni.
Però si es tenen en compte les situacions de violència dins el context de la festa, l'Ajuntament precisa que aquestes es corresponen a quatre tocaments no consentits o manca de respecte a l'espai aliè durant les passades, sis tocaments a la plaça Sant Pere, un tocament entre menors en el marc de La Patum Infantil i cinc agressions verbals -comentaris desagradables i/o homòfobs-.
La regidora de Feminisme i LGTBI, Rosa Rodríguez, s’ha referit a aquestes xifres d’agressions emfatitzant la necessitat de “continuar treballant durant tot l’any i, especialment en els espais de més risc, per fer que els carrers i places de la ciutat siguin espais segurs per a tothom”, i ha afegit que “les polítiques feministes continuen sent necessàries i ho seran fins que acabem amb el sistema patriarcal i les violències que se’n deriven”.
D'altra banda, la regidora també ha destacat “la importància del servei i el treball en xarxa fet amb els diferents agents de la festa", així com "la formació sobre prevenció i actuació davant de violències masclistes que s’ofereix des del consistori per tal que l’atenció a les persones sigui més ràpida i acurada”.
Amb tot, des del consistori assenyalen que el Punt Lila ha esdevingut un servei imprescindible per donar resposta a les necessitats de les persones que participen i assisteixen a La Patum, recordant que es tracta d'una acció inclosa en la campanya Vull la nit!, que té per objectiu prevenir les violències sexistes i crear espais segurs al municipi, al llarg de l’any.