Una finestra intergeneracional per lluitar contra la bretxa digital

El programa de Parelles de conversa entre joves i gent gran del Berguedà aposta per afavorir els coneixements sobre digitalització en la línia d'un envelliment actiu

08 de febrer del 2024
Actualitzat a les 19:30h
La Roser Casals i l'Ibai Bravo, en una trobada del programa Parelles de conversa
La Roser Casals i l'Ibai Bravo, en una trobada del programa Parelles de conversa | Lídia López
La Roser Casals i l'Ibai Bravo enceten la seva quarta trobada amb la missió d'instal·lar l'aplicació de La Meva Salut al telèfon de la Roser. Ella és resident a Berga Residencial i l'Ibai és un dels estudiants del segon curs del cicle formatiu de grau mitjà d'Atenció a les Persones en Situació de Dependència impartit a l'INS Guillem de Berguedà que s'ha presentat per formar part de la tercera edició del programa Parelles de conversa. Impulsat pel Consell Comarcal del Berguedà, el pla s'enfoca enguany en la missió d'acostar les noves tecnologies a la gent gran.

En aquesta ocasió, no tindran èxit amb l'objectiu, ja que manquen les credencials per poder operar l'aplicatiu. Però sí que tindran ocasió de provar d'enviar notes de veu a través de WhatsApp. La Roser ja domina la forma d'enviar missatges escrits, tasca que facilita el sistema de desbloqueig per empremta que té el seu mòbil i que li ha posat en funcionament l'Ibai. L'espai de pràctica d'aquesta nova eina serà la mateixa conversa que tenen els dos membres de la parella de conversa, que van intercanviant missatges i queden setmanalment per a cada sessió. "Si et costa escriure, així és més fàcil", li exposa l'Ibai a una Roser que afirma, però replicant: "Sí que és més fàcil, però falta que ho sàpiga fer". El primer enviament resulta un èxit. Ara, serà qüestió de pràctica.

El vessant de la digitalització s'ha incorporat enguany, després que se'n detectés la necessitat en les dues edicions anteriors del programa. A més, també és un dels aspectes inclosos en la diagnosi d'envelliment actiu al Berguedà, culminat el juny del 2023. "Han sorgit experiències que parlen del condicionant en certs serveis que suposa la bretxa digital, per això aquest any hem plantejat que el Parelles de conversa, on la metodologia busca generar espais de cura i connexió intergeneracional, puguin acompanyar aquestes necessitats tecnològiques", detalla la tècnica d'acció comunitària inclusiva al Consell, Rosa Genovès.

En aquesta ocasió, s'han formalitzat 19 parelles arreu de la comarca, de diferents poblacions i realitats diverses: gent institucionalitzada, altres que viuen a casa i usuaris habitual als casals de gent gran. El projecte ha constat d'una formació de l'alumnat participant, que cursen estudis en l'àmbit de l'atenció a les persones a Berga i una sessió inicial per definir les parelles. Ara, s'estan desenvolupant les set trobades de les parelles, les quals es gestionen de forma autònoma els participants per tal que les sessions flueixin amb més facilitat. La iniciativa clourà amb un darrer aplec grupal i la recepció del grup de treball que coordina el projecte des de l'ens comarcal de les experiències dels participants, amb l'objectiu de trobar fórmules per millorar la iniciativa i per donar continuïtat al projecte.
 

La posada en marxa de La Meva Salut no ha fluït per la manca de credencials Foto: Lídia López


Més enllà del motiu tecnològic

Entre les sis parelles participants en el projecte amb residents a Berga Residencial, la de la Roser i l'Ibai està resultant la més fructífera. Així ho apunta Eva Colillas, terapeuta del centre de la capital berguedana, que assegura que tots els participants estan "molt contents de poder tenir aquest contacte amb els joves". "Aquesta integració amb altres persones és molt positiva i els ajuda molt", incideix la terapeuta. Un altre exemple de l'encert de l'aposta entre la Roser i l'Ibai és que, més enllà del fil tecnològic, han tingut ocasió de compartir altres qüestions, com l'afició cultural d'ella. I és que havent estat professora de música i poetessa, encara troba moments per escriure algun text, que ha compartit amb l'Ibai. "Algun dia portaré l'ordinador perquè puguis escriure bé", li comenta el jove a la Roser, que confirma la necessitat pel fet que amb el mòbil "no va gens bé".

Com a alumne de segon curs, l'Ibai haurà de fer aviat els mòduls corresponents a les Formacions als Centres de Treball, segons explica la seva tutora, Anna Baró. Per tant, la professora valora que l'experiència d'aquest programa li servirà per "aterrar tot allò que estem treballant a l'aula", considerant que "l'alumne pot recollir un aprenentatge molt significatiu pel que s'està formant, a més de generar uns vincles intergeneracionals i el valor de les persones grans". Des de l'INS Guillem de Berguedà confirmen que, aquesta tercera edició del programa, ha estat la que més participació ha comptat entre els joves, que opten voluntàriament a sumar-se en la iniciativa de l'ens comarcal. Tot plegat, en un context en què, al llarg dels cursos, s'ha notat un augment de l'alumnat "precisament perquè les sortides professionals cada cop són més tenint en compte que la població està envellint". 
 

La Roser i l'Ibai coordinen de forma autònoma les seves trobades setmanals Foto: Lídia López


Una altra mirada a l'envelliment

La iniciativa de Parelles de conversa forma part d'un catàleg d'iniciatives comarcals que van augmentant de mica en mica. A banda dels recursos assistencials i de l'atenció dels serveis socials, també inclou projectes com els Grans EnCants, el Servei de Dinamització de Gent Gran i el Nexes, que s'està engegant al Baix Berguedà per fer front a la soledat no desitjada. "Són projectes petits, però molt importants, perquè és una altra manera de mirar la gent gran més enllà del punt de vista assistencial", emfatitza la consellera comarcal de Drets Socials, Sílvia Triola, que recalca que "es tracta de trobar una visió més interessant i participativa en l'atenció a la gent gran, aprofitant aquesta interrelació amb altres generacions".

Aquestes iniciatives i línies d'actuació quedaran ben definides en el Pla d'envelliment actiu que està treballant l'àrea, el qual permetrà definir les línies d'acció dels anys vinents amb propostes com, per exemple, reactivar el Consell consultiu de la gent gran. El document encara s'està treballant, però també inclourà els resultats i conclusions d'aquesta edició del Parelles de conversa sobre digitalització: "Aprofitarem l'experiència i visió dels alumnes per introduir la informació al diagnòstic sobre envelliment actiu a la comarca", confirma Triola.