Des de finals de setembre i fins a les acaballes del desembre, el sistema de salut públic català s'aboca a la campanya d'immunització contra la grip. Malgrat que la disposició de les vacunes es mantingui fins al mes de març, moment que es considera que finalitza la temporada estacional de la malaltia, els primers mesos són crucials per a la protecció dels col·lectius més vulnerables. Es comença citant els grups prioritaris: majors de 80 anys, persones que viuen institucionalitzades i dones embarassades (aquestes últimes, per primera vegada enguany); i continua amb la resta de persones de risc: majors de 60 anys, infants d'entre 6 i 59 mesos, persones amb immunosupressió i certes malalties cròniques, fumadors, a més de professionals sanitaris, docents i treballadors dels cossos especials. Ara bé, des del CAP Berguedà emfatitzen que la realitat del pacient vulnerable va més enllà de la seva persona, i es reforça notablement amb la immunització del seu entorn més directe.
Aviat farà quatre anys que al Salvador Vinyes li van trasplantar el fetge, i per això forma part del grup de persones al qual se li recomana rebre la vacuna contra la grip i la covid, ja que d'ençà de la pandèmia s'ha afegit al calendari d'immunització estacional. "Totes les vacunes que em recomanen, me les poso. Crec cegament en la ciència", comparteix fermament. Ara bé, reconeix que no sempre ha estat així: "Vaig estar molts anys amb el tema de les alternatives, acupuntura, flors de Bach... Fins que un bon dia em vaig trobar malament i vaig veure que m'havien de trasplantar". "Aquí em vaig adonar que les coses anaven de debò i era o caixa o faixa, així que la meva reflexió va ser: o et prens una camamilla o vas amb uns professionals amb experiència, que es poden comunicar amb experts de tot el món i que tenen un munt d'eines per tractar-me, i m'ho posen a disposició gratuïtament", explica.
Aquesta experiència va tenir lloc durant una de les etapes de més tancament de la pandèmia, fet que el va portar a viure el procés "aïllat en una habitació, sense poder veure ningú". També el va connectar directament amb la vacunació, primer contra el coronavirus i després contra la grip, any rere any. Actualment, el plantejament del Salvador és senzill, però ferm: "Si jo continuo viu per un equip de persones que em posen el fetge d'algú que és mort, i ara aquestes persones em diuen que em vacuni, com podria no fer-los cas?". Però, més enllà d'ell, la seva família també se suma a la campanya: "Per solidaritat, la gent del meu voltant també es vacuna". "Quan tu tens a prop una persona que viu una cosa així també reflexiones, perquè passes per una experiència i trobes situacions que et fan canviar la visió i el pensament de moltes coses", assenyala.
La vacunació corresponsable esdevé el millor aliat de la salut públic a favor de la immunitat de grup, la qual reforça i magnifica la protecció de les persones vulnerables. "La vacunació és un acte solidari també, perquè protegeixes les altres persones", detalla Laura Vilardaga, referent de vacunes al CAP Berguedà, que apunta que és amb aquesta missió que el sistema sanitari sempre cerca "cobertures de vacunació altes". D'aquesta manera, la professional berguedana indica que "sempre recomanem la vacunació dels convivents amb persones de col·lectius vulnerables".
El mateix principi de protecció conjunta és aplicable en les famílies que tenen nadons, ja que no poden ser inoculats per aquesta malaltia les primeres setmanes de vida, malgrat que les conseqüències puguin ser més severes. "Els menors de dos anys són considerats com els majors de 65 perquè les complicacions de la grip són força equiparables", detalla Maite Espelt, referent de vacunes de pediatria del centre berguedà. Així, les dues professionals posen de manifest que la xifra ideal per parlar d'immunització comunitària seria assolir un 75%, si bé "de moment, ens quedem lluny".
Noves vies per arribar a més gent
Enguany, l'Institut Català de la Salut (ICS) a la Catalunya Central ha implementat una nova acció per afavorir la participació de la població en la campanya de vacunació. Ha estat mitjançant les jornades de portes obertes en diferents centres de la vegueria, inclòs el de Berga. Els dos últims dissabtes al matí, el centre ha estat a disposició de les persones amb els condicionants compresos que es volguessin vacunar de la grip i la covid, sense necessitat de demanar cita. Segons les professionals, la proposta ha tingut una bona resposta.
D'altra banda, i per facilitar la vacunació dels més petits, el Departament de Salut ha continuat desplegant el nou format de vacuna contra la grip no punxada per a nens i nenes d'entre 6 i 59 mesos. "La via d'administració és intranasal i no injectada, i està tenint molta acceptació entre les famílies", assegura la infermera de pediatria. Es tracta del segon any que s'aposta per vaccinar els menors de 5 anys de forma general, més enllà dels pacients crònics (només contra la grip; la vacuna de la covid només es dosifica en els pacients amb patologies prèvies). De fet, és amb aquest objectiu de donar més cobertura als infants que aquest 2024 s'ha prioritzat el col·lectiu de dones embarassades, pel fet que "per la via placentària, el nadó agafa els anticossos de la mare i el protegeix el primer mig any de vida", destaca Vilardaga.
Un cas d'èxit que exemplifica molt bé la funcionalitat de la vacunació és la del Virus Respiratori Sincicial (VRS), el qual té molta circulació durant la tardor i l'hivern i pot produir bronquiolitis, pneumònies o altres complicacions. És la segona temporada que es vacuna aquest anticòs als nadons des del moment de néixer i fins als sis mesos, i segons Espelt "ha demostrat una eficàcia molt alta", reduint en un 88% les hospitalitzacions i en un 90% els ingressos a la UCI. En tot cas, i veient la bona experiència de la campanya de portes obertes, l'11 de novembre, de 17.00 a 19.00 hores, el CAP Berguedà tornarà a vacunar sense necessitat de demanar hora, en aquest cas a nens i nenes. Més enllà d'aquestes accions, les vies per accedir a la vacunació són: contactant al centre de referència, accedint a l'aplicació de La Meva Salut, i a la pàgina web citasalut.gencat.cat.
La grip, una malaltia incapacitant a la qual la gent treu pes
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera la grip una "infecció respiratòria aguda", i la fa responsable d'entre 290.000 i 650.000 morts respiratòries a l'any. També calcula que, anualment, es produeixen uns mil milions de casos de grip estacional, de les quals entre quatre i cinc milions cursen de gravetat. Les professionals berguedanes són clares al respecte: "La gent tendeix a treure-li pes o a equiparar-la amb un refredat, però parlem d'una malaltia que produeix una incapacitat per desenvolupar la vida diària". "Els pacients li resten importància", incideix Vilardaga, mentre que Espelt referma que pot tenir un seguit de complicacions.
Per contra, les dues professionals posen de manifest que els efectes secundaris fruit de l'administració dels vaccins és mínim: s'allarga un màxim de 48 hores i respon a reaccions locals, una mica de mal de cap, febre lleu i malestar corporal. "Són efectes una mica molestos, però res més", incideix Laura Vilardaga, que també afirma que "s’ha estudiat i comprovat que el fet d’administrar les dues vacunes juntes no genera més reaccions adverses". Sigui com sigui, el col·lectiu sanitari s'adapta a peticions específiques d'alguns pacients que demanen separar l'administració de cada dosi.
A banda de la vacunació, Vilardaga i Espelt emfatitzen la resta d'accions i mesures que poden implementar les persones per minimitzar el risc de contagi: extremar les mesures higièniques com el rentat de mans freqüent o l'ús de mocadors d'un sol ús, i utilitzar la mascareta en cas de presentar símptomes compatibles amb alguna de les dues malalties.