Les persones majors de 60 anys i els col·lectius de risc han començat a vacunar-se aquest dilluns, 14 d'octubre, de la Covid i la grip. La campanya de Salut de vacunació de tardor 2024-2025 té com a objectiu augmentar la cobertura a la població de risc i durarà prioritàriament fins al desembre. Així i tot, les vacunes estaran disponibles fins a finals de març del 2025. Entre la població de risc es recomana la vacunació a les persones amb problemes de salut crònics o obesitat, amb immunosupressió, els professionals sanitaris i sociosanitaris, els infants d’entre sis mesos i sis anys i les persones fumadores.
Així, aquesta campanya només és per a grups concrets de població. És a dir, de moment no es preveu vacunar de la Covid a tothom perquè ja s'ha assolit una immunitat suficient. A més a més, no afectarà tot el territori català, sinó que hi haurà inicialment una prova pilot que es farà a les comarques més poblades: el Barcelonès Nord i el Maresme. Els sis punts de vacunació seran els CAP de referència de Sant Adrià de Besòs, Badalona, Premià de Mar, Mataró i Sant Andreu de Llavaneres. Els horaris són de 9:00 del matí a 20:00 del vespre per a les persones amb cita prèvia i de les 16:00 a les 19:00 hores els que no en tinguin.
El pla de vacunació té una novetat que en millorarà el funcionament. Anteriorment, quan havies de vacunar-te, cada persona era qui havia de demanar cita prèvia. Ara, és Salut qui envia un SMS amb el dia i l'hora per vacunar-se i els punts possibles per anar amb l'objectiu d'agilitzar el procés. Tot i això, afirmen que seran flexibles amb les cites i que es podrà modificar si algú no pot anar-hi. Les farmàcies també tindran un paper més important en aquesta campanya. Des del 28 d'octubre, quan la població major de 60 anys vagi als seus establiments a comprar qualsevol medicament, serà clau el paper dels farmacèutics per informar, però sobretot per incentivar-los a vacunar-se. Com que són grups de persones amb dificultats per demanar la cita prèvia digitalment, es buscarà que surtin de la farmàcia amb un dia i hora establerts.
Arribar al 75% de cobertura de les persones de més de 60 anys i dels grups de risc és un altre dels objectius que s'ha marcat la conselleria per aquesta campanya, alineada amb els objectius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per això, s'ha fet una compra més elevada que l'anterior temporada. S'han adquirit fins a 1.768.000 dosis de vacunes contra la grip, una xifra que triplica el nombre de la temporada 2022-2023. En el cas dels vaccins del Coronavirus, se n'han comprat sobretot per fer front a la variant JN.1, que és la més estesa en l'actualitat. Finalment, una meta també important és evitar complicacions en la salut derivats d'ambdues malalties, com molts casos d’hospitalització que podrien col·lapsar el sistema tal com va passar en plena pandèmia.