​Com funciona el Pla Alfa de perill d'incendis forestals?

Gestionat pels Agents Rurals, regula les activitats de risc i, en cas de perill extrem, pot suposar el tancament dels accessos a espais naturals

Una agent rural, fent tasques de prevenció d'incendis
Una agent rural, fent tasques de prevenció d'incendis | Cedida per Agents Rurals
10 d'agost del 2023
Actualitzat a les 17:09h
Cada vegada és més habitual sentir a parlar del Pla Alfa. Apareix constantment als mitjans i en els comunicats de l'administració. Ara bé, què és exactament i com funciona? El Pla Alfa és un procediment operatiu de vigilància, prevenció i control de les activitats de risc de perill d'incendis forestals a Catalunya.

Es tradueix en un mapa interactiu fet i gestionat pels Agents Rurals on es veu cada comarca pintada d'un color segons el risc d'incendi forestal. Té quatre nivells de perill, del 0 al 3: cadascun inclou la regulació o suspensió de determinades activitats així com la realització d'actuacions preventives i un grau diferent de mobilització dels efectius del cos.
 
 

Com s'arriba al mapa del Pla Alfa?

Per elaborar el mapa del Pla Alfa es compta amb la informació del mapa de perill d'incendis forestals que realitza diàriament el servei de Prevenció d'Incendis Forestals del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Un producte molt detallat -fins a parcel·les d'1x1 quilòmetres- a partir de dades meteorològiques i climàtiques així com de l'estat de la vegetació, tant mesures directes de la humitat de les espècies més representatives com de satèl·lit.

A continuació, els Agents Rurals hi afegeixen la informació relativa a l'activitat humana, fet que permet pintar un mapa comarcal amb un valor de perill: nivell 0 (color blanc, perill baix/moderat), nivell 1 (color groc, perill moderat/alt), nivell 2 (vermell, perill alt/molt alt) i nivell 3 (granat, perill molt alt/extrem).

 

Els quatre nivells del pla Alfa

Cada nivell del Pla Alfa suposa la regulació o la prohibició d'activitats amb perill d'incendi forestal. Però també la realització de determinades actuacions preventives i un grau diferent de mobilització dels Agents Rurals.

Què comporten els quatre nivells i què signifiquen exactament?
 

Nivell 0 (color blanc)

El nivell 0 del Pla Alfa indica perill baix o moderat i vol dir que cal seguir les mesures preventives bàsiques. Els efectius d'Agents Rurals desenvolupen les seves tasques de manera normal.
 

Nivell 1 (color groc)

El nivell 1 del Pla Alfa significa perill moderat o alt i regula activitats com:

 La crema de restes vegetals
 Els focs d'esbarjo
 Els fogonets de gas

En aquest cas els efectius d'Agents Rurals prioritzen la vigilància d'incendis per sobre d'altres tasques.
 

Nivell 2 (color vermell)

El nivell 2 del Pla Alfa vol dir perill alt o molt alt i implica la regulació o
suspensió de la major part d'activitats amb risc com:

 Pirotècnica
 Castells de focs
 Barbacoes

També es poden regular algunes activitats agrícoles.

Els efectius d'Agents Rurals exclusivament fan vigilància i detecció d'incendis amb rutes i zones predeterminades.
 

Nivell 3 (color granat)

El nivell 3 del Pla Alfa indica perill molt alt o extrem. Suposa que se suspenen totes les activitats de risc:

 Qualsevol mena de foc
 Fumar en terreny forestal
 L'acampada lliure
 Falles o torxes
 Bufadors
 Radials
 Globus aerostàtics
 La caça

Hi ha excepcions en activitats essencials, com les agrícoles, que estan regulades. A més, Protecció Civil també pot dictar mesures extraordinàries com restriccions en activitats de lleure, circulació motoritzada o obres públiques, entre d’altres.

També es poden tancar els accessos a espais naturals, amb un doble objectiu: reduir el risc d'incendi a conseqüència de les activitats humanes que es puguin realitzar i protegir les persones evitant que estiguin en un espai natural en cas de declarar-se un foc.
 

Els Agents Rurals tenen la competència de tancar els massissos en el nivell 3 del Pla Alfa. Foto: ACN


El tancament dels accessos és competència dels Agents Rurals, que s'ajuden del personal propi dels espais naturals restringits, les agrupacions de defensa forestal (ADF), Protecció Civil, ajuntaments de la zona i diferents cossos de seguretat. De fet, en aquest nivell tots els efectius del Cos d'Agents Rurals es destinen a dur a terme tasques de prevenció d'incendis.

Cal recordar que del 15 de març al 15 d’octubre està prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta. Es poden demanar autoritzacions excepcionals i, fora d'aquest període, les activitats amb risc d'incendi s'han de comunicar prèviament. Ambdós tràmits poden fer-se a través del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
 

Consulta el Pla Alfa, truca al 112

El 90% dels incendis són causats per humans de manera accidental, intencionada o per negligències. Per això el control per part dels Agents Rurals de les activitats de risc és tan important i ajuda a evitar que en dies de risc extrem s'hagi produït la temuda situació de simultaneïtat de grans incendis.

En aquest sentit, és molt important consultar el nivell del Pla Alfa en planificar qualsevol mena d'activitat al medi natural. També cal trucar al 112 si s'observa una columna de fum o qualsevol altra situació d'emergència. L'actuació ràpida per apagar qualsevol mena de conat és clau per evitar els grans incendis forestals.