Xavier Majoral i Gina Olsina són dos empresaris catalans vinculats a Nous Empresaris i Emprenedors de Catalunya (NEEC) l'entitat que organitza els premis "Fet a Catalunya" uns guardons que tenen com a objectiu donar visibilitat a incipients plans empresarials. Olsina el va guanyar l'any passat en l'edició que es va celebrar a la ciutat de Lleida i Majoral està implicat en la celebració del certamen d'aquest 2024, que es farà el proper 28 de novembre a Montblanc. Les inscripcions acaben el proper 15 de novembre. Majoral i Olsina creuen que és necessària la creació d'una xarxa a nivell nacional que vinculi els petits emprenedors, i asseguren que els reptes de futur del sector industrial s'afrontaran millor amb la mirada dels petits empresaris, que ja no veuen la ciutat de Barcelona com a únic indret on guanyar-se la vida i desenvolupar projectes.
Quin és l’origen de l’entitat Nous Empresaris i Emprenedors de Catalunya?
La crisi del 2008 va generar uns elevats índexs d’atur. Molta gent va quedar sense feina i van optar per explorar vies d’autoocupació. Va ser en aquest context que va nàixer la NEEC amb la intenció de donar suport a nous emprenedors i concretar accions que permetessin fer-los créixer. Hem de pensar que molts empresaris que estan a les beceroles dels seus projectes necessiten, sovint, més ajuda, que no pas els que ja tenen els negocis en marxa. Un altre dels nostres objectius és posar en contacte els nous empresaris. En resum: fer xarxa.
A quants n’heu ajudat?
Cada any que passa s’incrementa el nombre de persones que han estat beneficiades per la NEEC. No tothom en surt igual de ben parat, però en aquests anys hem atès i promocionat una vuitantena de projectes, dels quals alguns han tingut èxit i s’han consolidat. Tenim una empresa de noves tecnologies i robòtica que va ser premiada fa unes edicions i que actualment guanya molts premis i, sobretot, comandes. També vam reconèixer un projecte molt original que arregla jerseis que han envellit o s’han fet malbé. Tots ells són emprenedors catalans que creen riquesa al país. Al final, estem parlant de retenir el talent català, visibilitzar-lo i compartir-lo per tal que serveixi d’exemple per a altres. Tenir vincle amb altres persones genera noves mirades i és un bon catalitzador d’idees innovadores. Volem deixar clar, també, que la nostra és una mirada per a tot el país.
"Cal retenir el talent català i visibilitzar-lo per tal que serveixi d'exemple per a nous emprenedors. A la NEEC hem ajudat una vuitantena de petits empresaris"
La gent ha canviat el xip respecte la necessitat de viure i treballar a Barcelona?
Sí. Les noves tecnologies hi ajuden, i la percepció sobre la capital és ara diferent. A més a més, propostes com la de la NEEC de crear una xarxa d’emprenedors, permet vincular-se professionalment amb altres projectes sense necessitat de sortir de casa. No viure a Barcelona també té beneficis.
Quines accions fa la Neec més enllà dels premis “Fet a Catalunya”?
Una de les nostres funcions és la de generar impacte i crear un model col·laboratiu entre emprenedors que permeti afrontar els reptes industrials del futur. Cal fer una gran xarxa. El sector sempre ha de tenir un ull posat en els petits emprenedors, i en aquesta línia des de la Neec hem posat en marxa dues iniciatives que discorren paral·leles als premis “Fet a Catalunya”: la primera és fer un banc de recursos propis que ajudi els petits empresaris que no disposen de recursos ni de capital per abordar segons quins projectes; tenir maquinària, contactar amb proveïdors que facilitin una millor negociació dels preus...la segona és la creació d’un postgrau d’emprenedoria corporativa. Ja estem buscant universitat.
Quants premis es donen en aquest certamen?
Cinc; el primer de 3.000 euros i quatre de 1.000 euros. Són diners que es destinen a fer créixer les idees de negoci, tot i que des del NEEC no pretenem condicionar la despesa. La nostra proposta passa també per relacionar els emprenedors a través d’un networking que permet conèixer gent que estan en la teva mateixa situació. Sortir de la zona de confort per veure com ho fan els altres és molt positiu.
"Treballem per generar una alternativa sòlida al món del turisme i per ajudar a crear llocs de treball amb valor afegit"
Qui ho jutja?
Els representants de les empreses que patrocinen els premis. Reben els projectes i emeten el seu criteri. El guanyador s’escull a partir del sumatori de tots els membres del jurat. La pròpia industria és la que té la visió per saber cap on va el sector i premiar els projectes que creuen que es poden adaptar millor als nous temps. Treballem per generar una alternativa sòlida al món del turisme i per ajudar a crear llocs de treball amb valor afegit. Retenir el talent és molt important.