Els ERO d'«El Punt Avui» i «El Periódico» afegeixen incertesa al futur negre de la premsa en paper

El Grupo Zeta estudia rebaixar a la meitat la massa salarial de la plantilla, que amenaça amb una vaga “històrica” i accions judicials | L'editora Hermes Comunicacions ultima el tancament imminent de la seu de Barcelona i negocia l'acomiadament de 91 treballadors

Protesta recent dels treballadors d'«El Periódico»
Protesta recent dels treballadors d'«El Periódico» | Comitè Periódico
24 de gener de 2018, 19:54
Actualitzat: 25 de gener, 11:25h
La premsa en paper viu temps difícils. L’anunci dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) a El Punt Avui i El Periódico -que podria comportar l'acomiadament de fins a 200 periodistes d'aquestes dues capçaleres històriques- ha tornat a posar en alerta el sector, sumit en una greu crisi com a conseqüència de la caiguda de vendes i de publicitat.

Les circumstàncies que han dut als grups editorials a estudiar aquestes excepcionals mesures són diferents, fruit de les seves particularitats, però donen peu a un diagnòstic pessimista sobre el futur incert de la premsa escrita que en els darrers anys ha patit unes reculades sense precedents. 

El Grup Zeta, editor d'El Periódico, preveu retallar un 45% de la massa salarial, una mesura que se suma al tancament de dues de les seves revistes de renom -Interviú i Tiempo- i a la recent retallada a l'Sport.

L'editora d'El Punt Avui, per la seva banda, ultima el desmantellament de la seva seu a Barcelona -fixat pel dia 31 de gener com a data límit- i negocia amb la plantilla un expedient que comportaria la sortida de 91 persones i una rebaixa salarial del voltant del 10% per als treballadors restants. Tot plegat en un context d'incertesa laboral i precarietat del sector, que és un dels més maltractats, com fa temps que denuncien el Col·legi de Periodistes, el Grup Barnils o el mateix sindicat del sector.
 

Assemblea a la redacció d'«El Periódico» Foto: Comitè Periódico


Un ERO a El Periódico enmig d'un conflicte obert amb la plantilla

L'expedient de regulació d'ocupació que estudia presentar el Grup Zeta i que afectaria al voltant d’uns 170 llocs de treball, 100 dels quals de la redacció, segons dades del comitè, arriba en un context de conflicte entre la direcció i la plantilla, que atribueix la retallada a la gestió empresarial. El comitè assegura que forma part d’una mesura exigida pels bancs creditors davant la incapacitat d'eixugar un deute que se situa al voltant dels 100 milions d’euros.

“Forma part d’un pla de viabilitat que la consultora Deloitte va fer per al grup a instàncies dels bancs, que proposava suprimir uns 200 llocs de la plantilla i contractar una cinquantena de persones amb un perfil més barat”, afirmen a NacióDigital fonts sindicals. "Volen fer una redacció de baix cost però el problema del deute té més a veure amb la gestió empresarial que amb l'estructura", apunten. 

La proposta d’ERO és encara informal. El grup editorial ha assegurat a NacióDigital que és només un punt de partida per començar a negociar, però els treballadors ja preparen accions, entre elles una vaga que qualifiquen com a “històrica”, tement que no hi hagi gaire marge per modificar el pla.

El comitè assegura que la caiguda de la publicitat que es va manifestar durant la crisi ja s'ha estabilitzat i que el 80% dels ingressos segueix aportant-los l'edició impresa. “El deute que hem generat no té relació directa amb el diari, sinó amb d'altres aventures empresarials com per exemple la forta inversió que es va fer a Antena3 en el seu moment i que encara estem pagant”, afirmen fonts sindicals, que assenyalen altres factors com el preu del lloguer de la redacció per sobre del mercat o l’empresa de cinema del propietari de Zeta que, segons calculen, acumula un deute de nou milions. 

Els treballadors denuncien que en paral·lel a l'aprimament de la plantilla s'ha anat engreixant els càrrecs directius. El comitè no descarta emprendre accions contra el que consideren una mala gestió empresarial. 
 
La intervenció de la Generalitat per Montoro precipita dos ERO a El Punt Avui


L'editora d'El Punt Avui negocia amb els seus treballadors la implementació de dos expedients de regulació. Un per acomiadar 91 treballadors, prop del 35% de la plantilla, i un altre per rebaixar el 10% del sou dels que segueixin a l’empresa.

L’editora ha presentat aquesta setmana l'ERO que havia anunciat de forma oficiosa a finals d’octubre, després de la intervenció dels comptes de la Generalitat per part del govern espanyol i que va comportar el bloqueig de bona part de la publicitat institucional.

El conseller delegat d'El Punt Avui, Joan Vall i Clara, ha explicat a NacióDigital que la direcció ha estat durant tres mesos en converses amb els treballadors i que ara s'ha obert un període de negociació per rebaixar la xifra d'acomiadaments. "Estem convençuts que arribarem a un acord", ha assegurat. No obstant això, treballadors consultats per aquest diari han destacat que l'empresa no ha estat explícita en la xifra de personal afectat, ni com es distribuirien entre els diferents centres de treball.
 

Un treballador d'«El Punt Avui» fent les caixes a la redacció de Barcelona Foto: Comitè El Punt Avui


A més de l'ERO, l'empresa preveu tancar a finals de més la seu del diari a Barcelona, que acull una vuitantena de professionals. Per als qui continuïn al diari, l'empresa optarà bàsicament per la fórmula del teletreball. En alguns casos, però, sí que s'hauran de desplaçar-se a la redacció de Girona. Davant d'aquesta reorganització, els treballadors esperen indicacions de l'empresa perquè concreti com es farà.
 
Arxivat a