Retorn a Argelers: la UB engega una Ruta a l'Exili adreçada als joves

La Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i l'Institut de la Joventut d'Espanya organitzen un itinerari pels espais de la memòria quan fa 85 anys de l'inici de la Guerra Civil

Refugiats inundant el camp del Barcarès.
Refugiats inundant el camp del Barcarès. | Fons Auguste Chauvin
17 de juliol de 2021, 17:00
Actualitzat: 18 de juliol, 10:18h
La Universitat de Barcelona ha engegat la primera Ruta a l'Exili, un projecte impulsat per l'Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de la Fundació Solidaritat UB i l'Institut de la Joventut d'Espanya (Injuve), que aplega trenta joves per fer un recorregut de quinze dies per camins de l'exili. Nois de 16 i 17 anys, de tot l'Estat, van començar aquest dijous una ruta que els durà, fins al 30 de juliol, pels itineraris que mig milió de persones va fer els mesos de gener i febrer del 1939, fugint del feixisme.

"La memòria no és parlar del passat, és la manera com el passat es fa present", assegura a NacióDigital David González, gestor de projectes de l'EUROM. "Volem fer del passat una eina útil per al present, per reflexionar sobre les realitats actuals i refermar els valors de la pau, la tolerància i la defensa dels drets humans". 

David González explica que "encara vivim situacions de deficiència si parlem de la memòria democràtica". No vol detallar tots els indrets que visitaran els nois, però llocs com Cotlliure, Elna o Argelers seran presents en l'itinerari. D'aquest viatge sorgiran un seguit de projectes que donaran continuïtat a l'experiència, i que poden anar des de l'elaboració de reportatges, poemaris, textos teatrals o dietaris. Una manera d'allargar el viatge cap a una memòria recuperada.   

La iniciativa de la UB té lloc just quan fa 85 anys de l'esclat de la Guerra Civil, arran de l'aixecament militar del 18 de juliol del 1936. Un conflicte que va concloure amb el triomf franquista i l'inici d'un llarg exili per a milers de republicans catalans i espanyols.

Aquest viatge formatiu inclou un seguit d'acampades, visites a espais de la memòria i activitats de camp. El punt zero del trajecte va començar al Pavelló de la República, on hi ha la biblioteca i el centre de recerca CRAI de la UB, i conclourà a l'antiga presó Model de Barcelona. 

El projecte Ruta a l'Exili té com a objectiu d'apropar la història recent a les noves generacions a través de recorreguts pels llocs de memòria de l'exili republicà, i amb una metodologia interactiva que inclou activitats formatives i socioculturals. Aquesta primera edició es titula "Un miler d'empremtes" i explorarà la frontera pirinenca i la costa mediterrània entre Catalunya i França.
Arxivat a