«Spotlight» sorprèn en la nit de l'Oscar a Leonardo DiCaprio

"El renacido" ha aconseguit tres guardons, entre els quals el de millor director per Iñárritu i l'esperat com a millor actor per DiCaprio | "Spotlight" aconsegueix el guardó més preuat, el de Millor pel·lícula | "Mad Max: Fury road" aconsegueix ser la pel·lícula més premiada

Leonardo di Caprio amb Alejandro G. Iñárritu després de la gala
Leonardo di Caprio amb Alejandro G. Iñárritu després de la gala | EFE
29 de febrer de 2016, 06:20
Actualitzat: 12:48h
A la cinquena ha estat la vençuda. La 88a edició dels Oscar passarà a la història per l'esperat premi a Leonardo DiCaprio com a Millor actor de l'any, després de quatre nominacions infructuoses, però també per l'èxit repartit de dues pel·lícules: Spotlight i El renacido. D'una banda, El renacido ha aconseguit l'Oscar a Millor director, Millor actor i Millor fotografia. De l'altra, Spotlight ha estat premiada com a Millor film de l'any i Millor guió original. Malgrat no comptar amb el suport de cap gran estudi, l'Acadèmia ha volgut recompensar la pel·lícula que explica com es va destapar el cas de pederàstia denunciat pel Boston Globe l'any 2002.

La gala, que ha estat discreta i força ensopida, ha viscut el seu gran moment quan Leonardo DiCaprio ha recollit el seu primer Oscar per la interpretació de l'explorador Hugh Glass. "Gràcies a tots", ha començat dient l'actor, en un discurs de forta càrrega social i molt aplaudit, on ha parlat del canvi climàtic, "l'amenaça més real que ataca totes les espècies del planeta", i on també ha volgut recordar la lluita i la supervivència dels pobles indígenes. "Hem de lluitar pels fills dels nostres fills". Brie Larson ha estat la vencedora com a Millor actriu per la gran interpretació que fa a l'emotiva i crua La habitación.

Iñárritu, consagrat entre els grans i Stallone, sense Oscar

El millor director de l'any ha tornat a ser Alejandro González Iñárritu, que amb la fita aconsegueix ser el tercer director que repeteix guardó en tota la història, després de dos noms clàssics com Ford i Mankiewicz. En el seu discurs, el director mexicà ha citat una frase que diu Hugh Glass al seu fill a El renacido, tot referint-se a la polèmica pel racisme denunciat en els nominats de la gala: "No t'escoltaran, només veuran el color de la teva pell".
 

L'històric Ennio Morricone, recollint l'Oscar a la Millor banda sonora. Foto: Oscar


La sorpresa ha saltat en les categories d'actor i actriu secundaris. Sylvester Stallone, el gran favorit després d'aconseguir el premi als Globus d'Or, ha marxat a casa sense Oscar. El guardonat ha estat Mark Rylance per El puente de los espías. La vencedora la categoria femenina ha estat Alicia Vikander pel seu paper a La chica danesa.

Un altre dels grans moments ha estat quan Ennio Morricone ha pujat a recollir l'estatueta per la banda sonora de Los odiosos ocho. En la categoria de Millor pel·lícula d'animació, la vencedora ha estat, tal com s'esperava, Inside Out i El hijo de Saúl en Millor pel·lícula estrangera. El Millor documental ha estat per Amy, el film sobre la desapareguda Amy Winehouse. En el capítol de desfetes, cal assenyalar que Marte de Ridley Scott no ha aconseguit cap dels premis als quals optava.
 
Palmarès Oscar 2016
Millor pel·lícula
Spotlight

Millor director
Alejandro G. Iñárritu (El renacido)

Millor actriu
Brie Larsson (La habitación)

Millor actor
Leonardo DiCaprio (El renacido)

Millor actriu secundària
Alicia Vikander (La chica danesa)

Millor actor secundari
Mark Rylance (El puente de los espías)

Millor pel·lícula d'animació
Del revés (Inside out)

Millor guió original
Josh Singer i Tom McCarthy (Spotlight)

Millor guió adaptat
Charles Randolph i Adam McKay (La gran apuesta)

Banda sonora original
Ennio Morricone (Los odiosos ocho)

Millor cançó original
Spectre

Millor documental
Amy

Millor fotografia
Emmanuel Lubezki (El renacido)

Millor disseny de producció
Colin Gibson i Lisa Thompson (Mad Max: Fury road)

Millor muntatge
Margaret Sixel (Mad Max: Fury road)

Millor vestuari
Jenny Beavan (Mad Max:Fury road)

Millors efectes especials
Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Ardington i Sara Bennett (Ex Machina)

Millor maquillatge i producció
Lesley Vanderwalt, Elka Wardega i Damian Martin (Mad Max: Fury road)

Millor edició de so
Mark Mangini i David White (Mad Max: Fury road)

Millor mescla de so
Chris Jenkins, Gregg Rudloff i Ben Osmo (Mad Max: Fury road)

Millor curtmetratge
Stutterer

Millor curt documental
A girl in the river: the price of forgiveness

Millor curt animat
Historia de un oso