Criteria reforçarà la seva posició a Naturgy i Telefónica, i incrementarà els actius fins als 40.000 milions

El hòlding de la Fundació la Caixa presenta un Pla estratègic "ambiciós i agressiu" i es vol consolidar com a "agent estabilitzador" de l'economia i de la industrialització

Isidre Fainé i Ángel Simón, aquest migdia a la seu de la Fundació la Caixa.
Isidre Fainé i Ángel Simón, aquest migdia a la seu de la Fundació la Caixa. | Frederic Esteve
17 de juny de 2024
Actualitzat: 22 de novembre, 17:51h

Preservar i fer créixer el patrimoni de la Fundació la Caixa i obtenir els dividends necessaris perquè pugui continuar fent els seus propòsits. Aquesta és la "ideologia" del Pla estratègic de Criteria, el hòlding de la Fundació que ha presentat aquest dilluns el seu Pla estratègic 2025-30. El president de la Fundació, Isidre Fainé, ho ha dit de manera explícita: "El nostre pla vol donar un impuls a les nostres inversions industrials i financeres. Volem incrementar el nostre paper al desenvolupament econòmic del país i incrementar l'acció social de la Fundació". "Som jugadors de llarg termini", ha dit a l'explicar les apostes inversores amb mirada estratègica de la Fundació.

Consolidar el paper jugat per Criteria com a agent estabilitzador de l'economia i solificar el procés d'industrialització és la base del full de ruta del hòlding. El pla estratègic subratlla les apostes fetes els darrers mesos -que Fainé ha recordat- en què el hòlding ha fet operacions per incrementar la participació en companyies com Telefónica (fins al 5%), Immobiliària Colonial (17%) i Puig (3%). Sobre Telefónica, tot i que s'ha especulat amb un increment de la participació fins al 10%, fins al moment això no s'ha concretat ni comunicat al mercat. Fainé ha destacat que la Fundació és líder en tasques d'acció social privada a l'estat espanyol.  

El conseller delegat, Ángel Simón, que va arribar al càrrec a inicis d'any, ha explicat que un dels grans objectius és "impulsar inversions amb impacte social i econòmic, fent créixer la cartera, reforçant els mecanismes de control i participant en la governança des d'una posició d'influència". 

L'estratègia en xifres: un salt en el valor dels actius 

El pla de Criteria implica un increment del valor dels actius de 27.000 a 40.000 milions d'euros, un valor net que saltaria dels 22.000 als 36.000 milions. Segons el pla, els dividends de la Fundació passarà de 400 a 700 milions d'euros, amb un deute net que es preveu que passi del 15% al 10%. El hòlding té previst ingressar 12.000 milions d'euros en dividends procedents de les seves participades. 

Fonts de Criteria assenyalen que el pla és "ambiciós i agressiu", però "no es participarà en qualsevol empresa, sinó que tan sols en aquelles companyies que comparteixin la mateixa filosofia de la Fundació, que posa els criteris ESG al centre de la presa de decisions, que inclou criteris exigents en sostenibilitat, acció social i governança. 

L'estratègia preveu que el pes de les estratègiques (banca, telecomunicacions, energètiques i utilities, com l'aigua) passi del 74% al 55%, amb una major diversificació (amb empreses tecnològiques, pharma i biopharma, retail) i inclou entre les grans macroiniciatives hi ha un pla de creació de valor per a Naturgy, que ha de créixer i ser un actor clau en la transició energètica del país; la redimensió del patrimoni immobiliari; una estratègia de diversificació; un pla d'inversió en capital privat i insistir en els criteris ESG.

La finalitat de protegir la cartera estratègica del hòlding es traduirà en un reforç de la posició en les grans inversions core de Criteria, com són CaixaBank, Telefónica i Naturgy. Això anirà acompanyat d'operacions d'inversió i desinversió en altres posicions on el hòlding hi té menys incidència. Precisament la construcció d'una cartera de capital privat és una de les novetat del Pla estratègic. Es preveu que que s'inverteixi en companyies no cotitzades , tant a l'estat espanyol com en el camp internacional i un dels objectius és que aquesta cartera arribi a tenir l'any 2030 un valor aproximat de 4.000 milions.

"Diàleg" amb el govern espanyol

Segons fonts del hòlding, l'estratègia que han elaborat és del tot "independent" del govern espanyol, però s'admet que "es coincideix" amb l'executiu perquè aquest participa a Telefónica i CaixaBank i, per tant, hi ha una situació de "diàleg normal" entre accionistes. Des de Criteria recorden que el hòlding participa de Telefónica "des de fa 35 anys".

Sobre possiblles noves operacions, fonts del hòlding es mantenen en una posició de discreció absoluta. Molts noms poden circular, entre ells el de la farmacèutica Grifols, però des de Criteria s'assegura que "no està damunt la taula" i insisteixen en què mai es pronunciaran sobre què pensen de la situació d'una determinada companyia. 

"Molta comoditat" pel que fa a les seus actuals

La Fundació la Caixa i Criteria tenen la seu social a Palma de Mallorca i no preveuen un canvi d'aquesta ubicació. En aquest sentit, fonts de la Fundació han insistit en què senten "molta comoditat" amb les seus que tenen, subratllant que tenen una seu operativa a Madrid i una a Barcelona. Però és aquí, a Barcelona, on s'ha fet l'acte de presentació del Pla estratègic.