
Aquesta setmana ha començat la verema pels vins i escumosos de la Denominació d'Origen Penedès. Les varietats Chardonnay i Pinot Noir han estat les primeres en collir-se en unes vinyes en què els elaboradors preveuen que hi haurà «entre un 10% i un 15% menys de producció que l'any passat», segons explica el president de la DO, Josep Maria Albet.
Tot i així, considera que aquesta verema serà «de més qualitat». A més, serà la primera des que els escumosos d'aquesta DO reben el nom de Clàssic Penedès, un producte que no vol destacar per la seva quantitat de productors sinó per la qualitat. La climatologia d'aquests dies, en què «no plou gaire ni fa massa calor» permet que els raïms puguin madurar millor.
Any rere any l'època de verema s'avança una mica més. Ho constata així el calendari i també el president de la Denominació d'Origen Penedès, Josep Maria Albet, que diu que «es detecta una lleugera influència del canvi climàtic que fa avançar la verema» a una mitjana de mig dia per any. La moderada climatologia i la poca pluviometria entre les estacions de primavera i estiu han fet accelerar la maduració de varietats com el Chardonnay i el Pinot Noir, que ja s'han collit.
A banda del vi, aquesta verema és la primera que els catorze elaboradors de la DO Penedès fan sabent que el seu escumós es dirà Clàssic Penedès. Albet explica que el Clàssic vol prioritzar la qualitat per «jugar a la primera divisió dels escumosos, on només hi juga el xampany francès», assegura. Per això, creu que aquesta nova denominació ha d'atrapar «aquell sector de mercat que valora la qualitat, el fet que sigui ecològic i que tingui una criança de 15 mesos», detalla, i per això no tenen el desig de créixer en nombre d'elaboradors.