L'1 de gener de 2025, productes com la llet, el pa, els ous, el formatge, la fruita, la verdura, els cereals o les farines van deixar de rebre la bonificació temporal de l’IVA. Les organitzacions de consumidors van anticipar que, en el cas del cistell de consum, l’impacte que tindrà la pujada de l’IVA en la butxaca dels consumidors seria “mínim”. Això no va evitar, però, la polèmica en alguns casos.
I és que el pa, les pastes i els olis de llavors van tornar al 10%, els tipus habituals que tenien abans de la crisi inflacionària. Si bé, el pa sense gluten i els productes semielaborats com el pa precuit, la massa congelada i altres masses van mantenir el 4% d'IVA. Ara, però, el Tribunal Suprem ha determinat que l'exclusió del pa contradiu el dret de la Unió Europea.
Això és perquè la legislació comunitària contempla que els productes similars han de regir-se per les mateixes normes i, per tant, el pa ha d'estar gravat amb el mateix tipus que el pa sense gluten. Així, el pa de motlle, el pa torrat i els bastonets de pa tornaran a tenir un 4% d'IVA i no un 10%.