El director general de Planificació i Relacions Agràries del DAR, Antoni Diaz, ha constatat que el sector porcí, 'clau per a Catalunya, ve registrant una conjuntura caracteritzada per factors com ara l'increment de preus de les matèries primeres per a l'alimentació animal així com del preu de l'energia, la pèrdua de competitivitat internacional arran de l'alta relació euro/dòlar, l'efecte de desviació de comerç vers el mercat de la Unió Europea d'exportadors comunitaris, la crisi de sobreoferta que impedeix traslladar els preus al consumidor, i la forta reducció de marges econòmics'.
En aquest context, ha recordat que el DAR va centrar la seva actuació en diverses mesures entre les quals destaca la 'bonificació, fins a quatre punts, dels crèdits atorgats als ramaders per entitats bancàries, a tall d'ajuts de minimis'. A més, el Departament, explica, 'incideix en la seva aposta per la tecnologia amb l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el seu centre de tecnologia de la carn, a Monells, així com en el seguiment informatiu de la crisi de preus a través de la Comissió de Preus dels Cereals i l'avançat procés de creació tant dels Observatoris del Porcí i de Preus, a més de la proposta feta pel conseller Joaquim Llena a l'administració central d'obrir un procés d'emmagatzematge privat.
Segons Díaz, el sector ha valorat 'positivament' l'estudi presentat, si bé ha apuntat la necessitat d'aprofundir més en algunes dades amb la finalitat d'establir prioritats i estratègies d'actuació així com en algunes mesures que s'haurien d'habilitar per tal de pal·liar al màxim els efectes de la crisi.
El director dels Serveis Territorials del DAR a Lleida, Joan Gòdia, ha presidit aquest dimecres la reunió de la Taula Sectorial del Porcí, celebrada a la seu principal del DAR a Lleida.