El Congrés espanyol impulsa la candidatura de la portalada del monestir de Ripoll

La comissió de Cultura ha aprovat per unanimitat la proposta d'ERC per donar suport al reconeixement com a patrimoni de la humanitat. El Partit Popular ha imposat una esmena que evita que sigui la Generalitat la que defensi la candidatura a la UNESCO

Arnau Urgell
16 de maig de 2012
576_1331750305_Adri_Costa_MG_0730_portalada_monestir_Ripoll
576_1331750305_Adri_Costa_MG_0730_portalada_monestir_Ripoll | Adrià Costa
Nou pas per aconseguir que la portalada sigui patrimoni de la humanitat. Foto: Adrià Costa

El llarg camí per aconseguir que la portalada del monestir de Ripoll sigui declarada patrimoni de la humanitat ha passat amb èxit per Madrid. La comissió de Cultura del Congrés espanyol ha aprovat per unanimitat (PP, PSC-PSOE, CiU, ICV-IU, UPyD i ERC-grup mixt) una proposició no de llei per donar suport a la reivindicació iniciada a finals de l'any passat pel consistori.

La proposta que ha defensat la republicana Teresa Jordà, en nom del grup mixt, ha tirat endavant "aigualida" pel Partit Popular. Concretament, la diputada gironina Concepció Veray ha defensat una esmena -que ERC ha acceptat- en la qual impedeix que sigui la Generalitat la que defensi la candidatura davant de la UNESCO. Una possibilitat que tant el socialista Àlex Sàez com el representant del grup Esquerra Plural han considerat totalment factible i legal.

Veray, a més, ha assenyalat que ara és el torn del Govern que ha nominar el monument perquè tingui opcions de formar part de la llista indicativa: "No hem de començar la casa per la teulada" ha assenyalat. Una frase que ha respost la diputada de CiU, Montserrat Surroca, que ha recordat que el mateix conseller Ferran Mascarell ja va donar suport a la iniciativa.

Teresa Jordà ha iniciat la seva intervenció reivindicant que és "filla de Ripoll". De fet, la representació dels republicans a aquesta comissió correspon a Joan Tardà que avui ha cedit el seu lloc a l'exalcaldessa ripollesa. Per Jordà, la declaració com a patrimoni de la humanitat té dos objectius: per una banda el propi valor patrimonial del monument però també com un pas clau "per assegurar-ne la seva conservació".

Des de CiU, la diputada Montserrat Surroca ha destacat que el reconeixement respon a la voluntat de tots els ripollesos però també al conjunt de gironins i dels catalans. La representant de la federació nacionalista ha reconegut que "no serà fàcil" però que "si se sumen esforços hi ha moltes possibilitats d'aconseguir-ho". Finalment, el representant socialista, el gironí Àlex Sàez, ha celebrat la unanimitat assolida per tots els partits presents a la comissió.

Objectiu 2013

L'objectiu de l'Ajuntament de Ripoll, explicitat per l'alcalde Jordi Munell, és que el 2013 –coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana- la portalada passi a formar part de la denominada llista indicativa per esdevenir patrimoni de la humanitat. Es tracta de la llista que elabora el Ministeri espanyol de Cultura per proposar a la UNESCO elements a reconèixer. Actualment, només se'n poden proposar dos per any un dels quals de caràcter natural i l'altre patrimonial o immaterial.

Formar part de la llista no és cap garantia però és un pas imprescindible. De fet, hores d'ara n'hi ha una vintena pendents que l'UNESCO els declari patrimoni de la humanitat. Tanmateix, l'alcalde Jordi Munell ha assenyalat que Ripoll no se situaria a la cua ja que disposa d'elements com un programa d'actuacions de restauració iniciat dècades ençà i un extens estudi històric del monument.

Nota de premsa d'ERC (pdf)

Nota de premsa del PP (pdf)
 


Ramon Santanach, Jordi Munell, Teresa Jordà i Nancy Rovira a davant de la portalada. Foto: Arnau Urgell

Portalada del Monestir de Santa Maria. Foto: Adrià Costa