Una espectacular marxa de torxes escalfa la Diada

La Vall de Ribes es bolca en un acte comarcal organitzat per primera vegada per Òmnium i que ha reunit més de 300 persones poques hores abans de la gran manifestació

Arnau Urgell
11 de setembre del 2012
Més de 300 persones han participat a la marxa de torxes.
Més de 300 persones han participat a la marxa de torxes. | Òmnium Ripollès
Més de 300 persones han participat a la marxa de torxes. Foto: Òmnium Ripollès

El Ripollès no celebrava cap marxa de torxes la vigília de l'Onze de la Setembre i ha començat fent-la grossa. Més de 300 persones de la Vall de Ribes i de la resta de la comarca s'han sumat a l'onada independentista que sacceja el país en un acte que ha combinat l'espectacularitat dels carrers il·luminats pel foc amb la força de la cultura popular.

Òmnium Cultural del Ripollès ha escollit Ribes de Freser per iniciar una activitat de record dels patriotes que el 1714 van lluitar per preservar les llibertats nacionals. Es pretén que sigui itinerant i, de fet, ja s'ha decidit que l'any vinent es faci a Ripoll, coincidint Capital de la Cultura Catalana.

A quarts de nou desenes de persones s'han començat a concentrar al pla de Sant Pere. A l'hora prevista s'han encès les torxes i s'ha vist que ni molt menys ni havia per tothom. Es calcula que més de 300 persones han iniciat el descens cap al centre de la vila per les escales del castell tot seguint el so de les gralles i una pancarta en anglès -que els ribetans lluiran a la manifestació de Barcelona- amb el lema " Catalonia say Yes to independence ".

Un dels moments més vistosos ha estat el pas pel carrer Major sense il·luminació artificial per a l'ocasió. A la plaça del Mercat ha estat el torn de la cultura popular amb l'actuació dels petits Diables i Dracs de Ribes, l'Esbart Eudald Coma i els Randellaires. Posteriorment, els manifestants -entre els quals l'alcalde i la pràctica totalitat dels regidors de CiU, ERC i ICV- s'han desplaçat al camp de futbol on s'ha llegit un manifest i els Diables de Ripoll s'han encarregat de tancar l'acte amb un espectacular piromusical.

Coincidint amb la marxa de torxes, l'Ajuntament de Ribes ha hissat per primera vegada l'estelada tant a la casa consistorial com a l'entrada del poble sumant-se a la desena de municipis del Ripollès que ho faran aquesta Diada.

La marxa de torxes ha reunit petits i grans. Foto: Òmnium Ripollès

Els petits diables ribetans s'han sumat a la marxa de torxes. Foto: Òmnium Ripollès