Defensa demana disculpes pel vol a baixa altura de caces

Diuen que són “maniobres normals” i que van fer tant soroll perquè van passar per una vall

Redacció
09 d'octubre del 2012
Un F-18, com els que van passar pel Ripollès, en ple vol. Foto: Ministeri Defensa

El pas de caces militars pel Ripollès continua portant cua. El director de comunicació del Ministeri espanyol de Defensa, Joaquín Medina, ha demanat disculpes els veïns en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio. Medina ha explicat que es tractava de “maniobres normals” de les denominades de “baixa cota” que expliquen que els avions, dos F-18, passessin a només 300 metres de poblacions com Ripoll i Campdevànol. Segons el responsable de Defensa el soroll va ser tant elevat perquè la zona on van passar és una vall.

Madina ha explicat que els dos avions provenien de l'ala 15 de la base de Saragossa. En aquest cas tenien permís de baixar fins a 300 metres (no sempre el tenen) tot i que aparentment podrien haver volat més baix. A més, ha afirmat que no “pretenien provocar ningú” i que les “maniobres no tenen cap més significat”, en relació al comentaris apareguts a les xarxes socials que amb més o menys ironia ho relacionaven amb el procés sobiranista que viu el país. Això sí, Madina ha admès que obriran una investigació.

Fonts de Defensa, consultades per la Cadena SER, han assenyalat que els vols obeïen a proves per esquivar radars.

El Govern ho qualifica d'anecdòtic

Després de les disculpes de Defensa, el Govern ha evitat la polèmica. En aquest sentit Francesc Homs ha qualificat els fets d'"anecdòtics" i ha evitat més valoracions. Una posició que contrasta amb la de Solidaritat Catalana per la Independència que sospita que les maniobres aèries volien "atemorir" la població.

Dos caces trenquen la tranquil·litat al Baix Ripollès

Dos caces militars espanyols van sobrevolar a baixa altura el Baix Ripollès aquest dilluns al migdia. De fet, el primer dels dos avions militars va passar més baix que l'altre i això va provocar que el soroll fos molt més elevat. Els caces -que també van passar per comarques com el Berguedà i la Cerdanya- provenien de la base aèria de Saragossa.

El pas dels caces (no és la primera vegada que es fan notar) va ser àmpliament comentada a les xarxes socials amb comentaris que van oscil·lar entre la indignació i la ironia. L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, va considerar “una vergonya” que els caces bombarders sobrevolessin el municipi a baixa altura i en declaracions a Catalunya Ràdio ha assenyalat que molta gent va sortir al carrer. Jofre Domènech, president de Ripollès per la Independència, va denunciar la situació a través del Twitter als diversos partits sobiranistes mentre altres usuaris ho relacionaven amb les ànsies independentistes dels catalans.

Un diari ultra escriu la seva pròpia història

La notícia, àmpliament comentada a les xarxes socials, també va arribar a mitjans nacionals i estatals. Destaca el cas del diari digital ultra Alerta Digital que en un atac d'inventiva va explicar que “alguns coneguts militants nacionalistes havien marxat cap a França”. Entre altres perles, també explicava que en algunes pobles els veïns han sortit al carrer per saludar els caces espanyols.