Ripoll 2013 comença amb el retorn del Cant de la Sibil·la

La versió més antiga que es té constància és precisament de Ripoll de l'any 975

Redacció
24 de desembre de 2012
576_1331750410_Adri_Costa_MG_0745_portalada_monestir_Ripoll
576_1331750410_Adri_Costa_MG_0745_portalada_monestir_Ripoll | Adrià Costa
El Monestir de Ripoll acollirà avui la recuperació de la Cant de la Sibill·.a Foto: Adrià Costa

La Capitalitat de la Cultura Catalana començarà aquest dilluns amb un plat fort: la recuperació del Cant de la Sibil·la al Monestir de Ripoll. Abans, aquest diumenge una conferència de Jordi Mascarella va explicar abastament aquesta tradició que torna a la vila coincidint amb Ripoll 2013. La interpretació del Cant de la Sibil·la, en el marc d'un ambient medieval, anirà a càrrec de la coral Capella de Santa Maria i Cristina Arimany com a sibil·la i Modest Moreno a l’orgue.

Durant els primers temps del cristianisme, la missa de la nit de Nadal començava a les 12 de nit i s’allargava fins el primer cant del gall, per això ha mantingut el nom de Missa del Gall. Després a l’edat mitjana es van anar fent escenificacions sacres, amb els versos profètics sibil·lins recollits per Sant Agustí. Tota aquesta representació litúrgica –en llatí- va anar perdurant com a Cant de la Sibil·la en forma de profecia apocalíptica cantada durant la Missa del Gall.

La versió més antiga que es coneix és precisament la del Monestir de Ripoll i data de l’any 975. El concili de Trento va prohibir les celebracions de caràcter popular i es va començar a eliminar tota mena de teatre, i per tant també el cant de la Sibil·la. Tot i així la tradició es va mantenir viu sobretot a Mallorca i l’Alguer. En els últims anys s’ha anat recuperant aquesta tradició, per exemple a Sant Joan de les Abadesses i a la Catedral de Barcelona, i el 2010 va ser reconegut fins i tot com a Patrimoni immaterial de la Humanitat per la UNESCO.