El «lobby» de municipis de la C-17 es constituirà com a associació

La nova entitat estarà formada per ajuntaments i empreses i organitzacions econòmiques | Enèsima reivindicació del desdoblament del tren a la reunió celebrada a Puigcerdà

Foto de família dels participants a la trobada de Puigcerdà
Foto de família dels participants a la trobada de Puigcerdà | EP
Redacció
24 de novembre de 2014, 13:55
Actualitzat: 25 de novembre, 7:26h

El lobby creat al voltant de la C-17 per municipis del Vallès Oriental, Osona, la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya es constituirà finalment com a associació jurídica sota el nom de Xarxa C-17. La nova entitat estarà formada per ajuntaments, i també per empreses i organitzacions econòmiques. La constitució es va acordar a la reunió celebrada divendres a Puigcerdà i tindrà l’objectiu de promoure, defensar i enfortir l'activitat econòmica al voltant d'aquesta concorreguda via, tal com consta en la Declaració de la C-17, signada a finals de l’any passat a Granollers per una quinzena d’ajuntaments.

Una de les reclamacions històriques dels ajuntaments que formen la Xarxa C-17 és el desdoblament del tren. Els alcaldes van aprofitar la trobada de Puigcerdà –la majoria s'hi van desplaçar amb aquest mitjà de transport- per tornar a reivindicar la millora d'una infraestructura que, a mesura que s'allunya de Barcelona, no és gens competitiva respecte el vehicle privat. La nova reclamació coincideix amb l'oblit de la promesa del desdoblament parcial del tren als pressupostos de l'Estat malgrat que el conseller Santi Vila encara confia que es compleixin els terminis acordats amb Foment.

No suposarà un increment de la despesa pública

La futura associació, segons els impulsors, no comportarà cap nova estructura ni increment de despesa pública i disposa d’un web, xarxaC17.cat. El portal es va presentar divendres passat en el marc de la tercera jornada tècnica del grup, celebrada a Puigcerdà. A la trobada hi van assistir, entre altres, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell. A la jornada, es van reunir els quatre grups de treball en els quals es divideix el lobby: formació professional, indústria, turisme i infraestructures.

El grup de la formació professional, que lideren els municipis d’Olot i Vic i on participen entitats privades com la Fundació Eduard Soler, està treballant per generar espais de col·laboració entre els principals centres de formació professional de l’eix de la C-17 per tal de reforçar la projecció i la internacionalització de l’oferta formativa. A la reunió es va acordar col·laborar amb el món empresarial per al desplegament de la formació professional dual, la generació d’economies d’escala i la innovació. En aquest sentit, el proper 28 de novembre, la Xarxa C-17 organitzarà a Vic una jornada d’innovació docent per a professionals del sector.

El grup de desenvolupament industrial, liderat per Ripoll i Parets del Vallès, va treballar en la recerca d’economies d’escala i de col·laboració entre els agents de l’eix. La intenció és fer un mapa dels recursos i les necessitats de les principals zones d’activitat econòmica del territori, donar suport al teixit empresarial de la C-17 en la resolució dels reptes principals que plantegen a la Xarxa C-17, i l’intercanvi de bones pràctiques entre els agents de promoció econòmica de l’eix. En aquest marc, el proper 5 de desembre, a Parets del Vallès es farà una jornada de cooperació industrial Parets del Vallès-Ripoll, amb la presència del conseller d’Empresa i Ocupació Felip Puig, que parlarà de la Catalunya industrial.

El grup de turisme, liderat pels municipis de la Garriga i Puigcerdà, està elaborant un inventari de recursos de promoció turística de tot el territori, del qual en sortirà una guia dels principals actius turístics de l’eix. També esta estudiant la cooperació entre els agents del sector per augmentar la capacitat d’atracció de visitants de turisme interior en els municipis de la C-17.

Finalment, el grup d’infraestructures continua donant suport a les reivindicacions en aquest àmbit, com el desdoblament de la línia de tren, tal com van demanar per enèsima vegada els alcaldes i regidors de la Xarxa (que precisament van arribar a Puigcerdà en tren). També reclamen la millora de les condicions d’alguns trams de la C-17. En  el marc d’aquest grup es va presentar un treball sobre la millora de les freqüències ferroviàries entre Vic i Ripoll. Amb tècnics de Localret s’està preparant un altre estudi dels costos per desplegar la fibra òptica a tot el territori de la Xarxa.

En la trobada a Puigcerdà, es va fer palès l’interès de municipis propers als territoris de la C-17 per formar part de la Xarxa. A més, el grup ha rebut el suport de la Diputació de Girona, en temes turístics, i de la Diputació de Barcelona, en l’estructuració, estudis i organització de la Xarxa.

Per donar a conèixer l’activitat de la Xarxa C-17, es va acordar que el  grup tingui presència en les principals fires del territori. En la mateixa jornada, es va fer públic que la propera trobada d’alcaldes de la Xarxa tindrà lloc a Montmeló el mes de febrer, on també es convocaran empresaris per parlar sobre els treballs del Pla director Urbanístic del Circuit de Barcelona-Catalunya.