Declaren «trànsfuga» tot l'equip de govern de Campdevànol

ERC i CiU demanen la dimissió de l'equip de govern. | Núria López: "acabarem la legislatura i que després decideixin els ciutadans"

Arnau Urgell
07 de juliol del 2009
Ple Campdevànol
Ple Campdevànol | Arnau Urgell


La comissió d'experts independents del Pacte Antitransfuguisme va emetre un dictamen (pdf) el passat 11 de maig en el qual considera provat que tant el regidor expulsat d'Esquerra, Ramon Perearnau, com la resta de l'equip de govern de Campdevànol, format per PSC i ICV, incorren en un cas de transfuguisme. El dictamen d'aquest grup de juristes -que els partits han d'acatar- va arribar després que els membres polítics de la comissió no assolissin un acord sobre el cas.

En el dictamen, al qual ha tingut accés ElRipollès.info, s'entén que l'acció de Perearnau de desatendre les consignes del seu partit i permetre la formació del govern encapçalat per Núria López és un cas clar de transfuguisme. Així mateix argumenta que el retard en la denúncia del cas no és un fet que hagin de considerar però que es justifica pel mateix procés d'expulsió del regidor -primer a nivell local i després a nivell nacional-. Respecte a l'equip de govern consideren “que sense el vot del regidor d'ERC-AM no s'hagués materialitzat la majoria que s'ha matingut al llarg del mandat”. Aquest fet suposa, segons la comissió, que s'estengui la condició de trànsfuga a la totalitat de regidors que s'han “beneficiat” de la seva conducta.

ERC demana la dimissió de l'alcaldessa
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va denunciar el cas i ara li han donat la raó: “la resolució ens satisfà plenament” ha explicat Jaume Bassaganya. “Deixa clar que el govern municipal és fruit d'aprofitar-se d'un trànsfuga” afegeix. “Demanem la dimissió de l'alcaldessa ja que es tracta d'un govern il·legítim” ha conclòs.

Segons el Pacte Antitransfuguisme, els regidors declarats com a tal “no es poden presentar com a candidats, sigui quin sigui, el partit al que hagin pertangut anteriorment”. Bassanya ha afirmat que si algun dels membres de l'equip de govern es presenta a les properes municipals pensen denunciar el cas a la Junta Electoral.

En una anotació al seu bloc, el president comarcal d'Esquerra, Carles Bassaganya, considera que el PSC hauria d'expulsar del partit a l'alcaldessa i els regidors per tal de complir amb els seus propis estatuts.

CiU demana que per "responsabilitat" pleguin tots

El portaveu del grup municipal de Convergència i Unió (CiU), Joaquim Serrador, considera que per "responsabilitat" hauria de plegar tot l'equip de govern. En aquest sentit ha recordat que quan el seu grup van pactar amb un trànsfuga, en referència al regidor Antoni Nieto, els van acusar "d'antidemocràcics". "Tot el que han plantat fins ara se'ls ha tornat en contra" ja que considera que la situació de la legislatura passada va ser un dels factors que va portar a modificar el Pacte Antitransfuguisme perquè també afectés als equips de govern. "Es van tirar pedres que han caigut a la seva pròpia teulada" afirma.

"Acabarem la legislatura"

L'alcaldessa de Campdevànol, Núria López, ha afirmat hores després de trascendir el document que pensen acabar la legislatura i que, després, seran els ciutadans a les urnes que avaluaran les polítiques que estan duent a terme. En aquest sentit, considera que es "podria tornar a presentar si el partit em continua fent confiança".

Respecte al dictamen considera que en el procés "només s'ha donat audiència a ERC". "Des de lluny, a Madrid, pot semblar un cas de transfuguisme, però vist des del poble és evident que no ho és" afirma. Així mateix recorda que l'expulsió de Ramon Perearnau com a militant d'Esquerra està recorreguda al Tribunal Contenciós-Administratiu.

Per López, el president de la secció local del municipi, Jaume Bassaganya, "té un problema personal amb mi". "Ja n'hi ha prou d'aquest color, treballem molt per eliminar les dinàmiques basades en el personalisme i els interessos particulars" afirma. "Bassaganya vol una persona que respongui a tot el que ell vol" conclou.

L'alcaldessa campdevanolenca també considera que cal canviar el Pacte Antitransfuguisme que dóna tot el poder als partits fet que contrasta amb l'autonomia de les persones en presentar-se a les eleccions. "És una mostra que al sistema hi ha deficiències i estem en política per solucionar-les" afirma.