500.000 euros en quatre mesos: Santa Pau ja té a punt la campanya de micromacenatge per comprar el castell

Serà una de les més ambicioses que s'han fet a Catalunya

El castell de Santa Pau
El castell de Santa Pau | salvemelcastelldesantapau.cat
17 de gener de 2024
Santa Pau es prepara per a un repte únic: comprar el castell a través d'una campanya de micromecenatge. Poques vegades s'han vist a Catalunya crowdfundings d'aquesta dimensió, però, tot i això, l'Ajuntament està decidit a aconseguir-ho. L'objectiu és recollir 500.000 euros en només quatre mesos. La campanya començarà el pròxim mes de febrer amb una presentació el dia 20 i s'acabarà el juny. Si s'assoleix el repte, a l'estiu el castell de Santa Pau serà del poble.

Per fer-ho realitat, l'Ajuntament amb el suport de l'Associació Amics de Santa Pau (presidida per l'exalcaldessa del poble Ester Badosa) està preparant una campanya de difusió del projecte que superarà els límits comarcals. "Volem arribar a l'altra punta del país i s'està buscant gent de primer ordre de la cultura catalana perquè sigui la cara visible de la campanya", explica l'alcaldessa de Santa Pau, Cristina Capó.

L'alcaldessa admet que el repte és majúscul, però es mostra optimista de cara a aconseguir-lo: "Crec que marcarem un precedent. És un projecte singular i excepcional que si s'acaba materialitzant serà un abans i un després. Que un poble compri un castell perquè un patrimoni privat passi a ser per a tothom, això té una rellevància importantíssima a la història de Catalunya. Santa Pau es podrà sentir molt orgullós de dir que entre tots hem comprat el castell del poble que sempre ha estat en mans privades".
 

El pati interior de l'edificació. Foto: salvemelcastelldesantapau.cat


De moment, els promotors de la campanya de mecenatge ja han començat a contactar amb empresaris del poble i la comarca, alguns dels quals ja s'han compromès a aportar personalment fins a 6.000 euros. "Estem molt contents perquè està tenint molt bona rebuda i amb tothom que hem parlat ens ha garantit una aportació econòmica", assegura Capó.

També han pensat a crear elements de difusió que ajudin a explicar el projecte de recuperació del castell. Per exemple, s'ha pensat en unes estovalles de paper que es repartiran a restaurants de la comarca o lones que es penjaran a diferents pobles de la Garrotxa. També s'instal·larà un marcador gegant al castell que actualitzarà els diners recollits i els dies que falten per acabar el crowdfunding. 

El repte de Santa Pau és tan excepcional que fins i tot la plataforma a través de la qual es recolliran els diners (Goteo), ha flexibilitzat les seves dinàmiques de funcionament per adequar-se a les necessitats de Santa Pau. Per exemple, han deixat un termini més llarg del que és habitual per recollir els diners. L'inici de la campanya serà el 20 de febrer, quan es preveu fer un acte i una presentació presencial al mateix castell. A l'espera d'aquest dia, el grup promotor de la campanya ja ha activat diversos perfils a les xarxes socials i una pàgina web


 

El castell de Santa Pau, un castell privat i abandonat

Es calcula que l'edificació va ser construïda al voltant del segle XII. Al cap de tres segles, la baronia de Santa Pau va passar per matrimoni a la família Copons que van convertir el castell en un ús residencial. El 1858 s'hi va instal·lar una comunitat de monges, les quals hi van viure fins al 1968. Després, el poble hi va construir un petit teatre a l'ala oest, on es van fer representacions fins als anys 80. Des de llavors, l'immoble està abandonat i la seva estructura ha patit diversos desperfectes com l'ensorrament de part del teulat.

Des de fa anys, l'Ajuntament ha intentat que aquest bé cultural d'interès nacional passés a mans públiques, però la propietat sempre ha posat un preu inassolible de gairebé 1,5 milions d'euros. Aquest 2023, el consistori va aconseguir un acord per rebaixar el preu de compra un milió d'euros fins als 400.000.
 

Interior d'una de les sales del castell. Foto: salvemelcastelldesantapau.cat


L'Ajuntament té clar que no s'ha d'utilitzar ni un euro públic per la compra de l'immoble, i per això ha decidit tirar endavant la fórmula del micromecenatge que també cobrirà les despeses de la campanya de difusió o el percentatge que es queda la plataforma Goteo.

Si el poble aconsegueix comprar el castell, està previst que aquest passi a ser titularitat de l'Ajuntament. La Diputació i la Generalitat ja s'han compromès a arreglar el teulat que està actualment enfonsat i el consistori vol ubicar-hi un museu memorial de les víctimes dels camps de concentració nazis i una activitat socioeconòmica encara per determinar. La restauració del castell podria pujar a més de dos milions d'euros, els quals es finançarien amb subvencions públiques provincials, nacionals i estatals.