Ciència i vulcanisme aniran de bracet a l'Espai Cràter d'Olot

Avui s'ha signat el conveni entre l'Ajuntament i el Consell Superior d’Investigacions Científiques que permetrà ser part activa de projectes de recerca i impacte internacionals

Joan Martí i Pep Berga han signat el conveni a l'Ajuntament d'Olot.
Joan Martí i Pep Berga han signat el conveni a l'Ajuntament d'Olot. | Xavier Borràs.
21 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 12:18h
L’Ajuntament d’Olot ha signat aquest matí un conveni de col·laboració amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) amb l'objectiu de fomentar i coordinar el desenvolupament i la difusió de la investigació científica i tecnològica per a contribuir al foment econòmic, social i cultural. Ho ha fet a través de l’Espai Cràter per a promoure línies de recerca i projectes de forma conjunta, centrades en l’àmbit de la vulcanologia i del patrimoni cultural i natural, per bé que també poden contemplar altres qüestions d’interès comú.

La signatura del conveni ha tingut lloc aquest matí de dijous al Saló de Sessions de l’Ajuntament d’Olot i ha comptat amb la presència del batlle d’Olot, Pep Berga; del director de Geociències Barcelona (GEO3BCN–CSIC), Joan Martí; i, del responsable de l'Espai Cràter, Xevi Collell.

Segons Joan Martí, aquest conveni se centra en una zona volcànica que del punt de vista comparatiu quant a l'activitat amb altres indrets volcànics del planeta presenta la singularitat que en un espai bastant reduït "hi hagi una diversitat tan gran", quasi única. Martí s'ha alegrat que "per primera vegada ens entenem per a fomentar la recerca sobre el vulcanisme" i ha destacat com Olot i la Garrotxa són un exemple d'integració entre la societat i l'entorn.

L’acord marc suposa la creació d’una gran porta d’accés a la ciència per part de l’Ajuntament d’Olot. En aquest sentit, segons Xevi Collell, permet connectar les dues administracions per a poder desenvolupar també altres convenis específics en funció de la necessitat i voluntat del moment.

En el conveni, de fet, ja s’ha previst la voluntat de fer projectes, organitzar activitats formatives i divulgatives, comptar amb l’assessorament recíproc i mutu, i intercanviar informació, a més de promoure col·laboracions de personal, transferir i divulgar les línies d’investigació i projectes mitjançant coedicions i participar en el desenvolupament de programes conjunts, que contemplin o no programes d’intercanvi i mobilitat d’estudiants i personal investigador.

L'acord signat avui permetrà integrar el curs de postgrau en vulcanologia realitzat a la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot, que enguany compleix la 9a edició, i ajudar a consolidar la línia científica iniciada per l’Espai Cràter.  

El GEO3BCN, que lidera Joan Martí, és un institut d’investigació propi del CSIC, que té com a missió avançar en la comprensió de les Ciències del Sistema Terrestre, tot aplicant metodologies experimentals i analítiques avançades. Un punt clau de la seva missió és satisfer les necessitats industrials i socials mitjançant la transferència de coneixements aplicats als perills geològics, i l’exploració i explotació de recursos geològics.  

Tant l’Espai Cràter com Geociències Barcelona tenen interès a divulgar la ciència i l’activitat científica i apropar-les al conjunt de la societat. Amb la signatura d’aquest conveni es reforcen les garanties d’èxit a l’hora de fer activitats d’investigació museístiques i elaborar continguts i materials divulgatius. Així, el director de GEO3BCN, Joan Martí, ha estat el comissari principal de l’exposició que es podrà veure a l’Espai Cràter, un cop obri les seves portes, a les darreries d'aquest any o principis de 2022, tenint en compte, com ha detallat Xevi Collell, que les obres avancen a bon ritme.

Valoració molt positiva de la primera Setmana de la Vulcanologia
Un dels primers exemples de col·laboració entre l’Ajuntament d’Olot i el CSIC ha estat la Setmana de la Vulcanologia, organitzada per l’Espai Cràter. La programació es tancarà avui dijous, 21 d’octubre, amb una conferència sobre les últimes erupcions a Islàndia i una taula rodona amb fins a sis vulcanòlegs de reconegut prestigi, que debatran quin és el paper dels volcans en la societat moderna. L’acte començarà a 2/4 de 7 de la tarda a la sala El Torín i també es podrà seguir en directe al canal de YouTube de l’Espai Cràter.

La primera edició de la Setmana de la Vulcanologia ha estat comissariada per Joan Martí i ha comptat amb la participació dels vulcanòlegs olotins Xavier de Bolós i Llorenç Planagumà, i de cinc geòlegs internacionals. En resum, dues xerrades obertes al públic, una caminada amb vulcanòlegs pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i vuit conferències en centres educatius, complementades amb sortides de camp.

El director de l’Espai Cràter, Xevi Collell, fa un bon balanç de la programació: “És important posar la primera pedra de la programació de l’Espai Cràter, i que aquesta sigui de qualitat i oberta a tothom. Estem molt contents de la recepció del públic local en totes les activitats que hem fet. Veiem que la gent té ganes de saber més sobre els seus volcans”.

La Setmana de la Vulcanologia té l'objectiu de posar en valor el paisatge volcànic de la Garrotxa i fomentar la divulgació científica. Les activitats s’han realitzat coincidint amb la 9a edició del Curs de Postgrau Internacional de Vulcanologia, que organitzen la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot i la Fundació Universitat de Girona, i l’estada de cinc especialistes en vulcanologia a la residència Faberllull d’Olot. 
Arxivat a