El Departament d'Acció Climàtica amb el suport de l'Ajuntament de les Preses i el vistiplau del parc natural de la Zona Volcànica ha iniciat els treballs per retirar uns 500 pins de la zona de Xenacs morts per la sequera dels últims tres anys. Es tracta d'un 40% dels exemplars de pi roig que hi ha a la zona.
Les tasques es porten a terme per tres raons: per evitar la caiguda d'arbres i el risc d'accident amb persones, per reduir la propagació de possibles incendis forestals i per frenar l'expansió de plagues de fongs i insectes que s'aprofiten dels arbres morts.
De totes maneres, no es retiren tots els exemplars morts, sinó que se'n deixen alguns drets per garantir la biodiversitat. "Hem seleccionat alguns arbres que tenen un bon diàmetre o lianes i que estan morts perquè donin un punt de biodiversitat. Està estudiat que els arbres morts, tant a peu dret com a terra, incrementen els valors de biodiversitat", explica Míriam Sangerman, enginyera forestal de la secció de boscos i recursos forestals del Departament d'Acció Climàtica.
En total, de Xenacs es retiraran 200 tones de pins que s'aprofitaran a la indústria per embalatges, palets o biomassa. "És una situació molt excepcional perquè no s'havia donat mai. La sequera provoca aquestes malures i plagues que fan que els pins es morin. S'han extret tots els pins que tenien més del 60% de la copa morta", afirma Sangerman.
L'Ajuntament de les Preses, propietari de la muntanya de Xenacs, valora positivament les tasques que està portant a terme el Departament, sobretot, per garantir la seguretat de les persones que visiten la muntanya. "Aquesta actuació ja la vam detectar fa un any. Va ser un encert perquè estan caient arbres a tota la Garrotxa i l'actuació val la pena per un tema de seguretat", explica Lluís Guillames, tinent d'alcalde del consistori.
Un 2% de la massa forestal de la Garrotxa afectada
Acció Climàtica procura poder treure aquells exemplars morts dels espais on hi ha prou accessibilitat. Tot i això, no es pot arribar a tot arreu. "Les zones que han rebut més les afectacions de la sequera són zones de carena elevades i no hi ha accés. S'ha de fer un esforç des de les administracions públiques i també els privats per poder treure els pins o alzines que s'han assecat per poder reduir els riscos i tenir un valor afegit de la fusta. Si esperem un any, la fusta perd el seu valor econòmic i quedarà podrida al bosc", diu l'enginyera d'Acció Climàtica.
Els arbres morts solen quedar de color marró, un fet que es pot veure a simple vista, però no sempre significa que s'hagin de tallar. "No és fàcil identificar un arbre mort per la sequera perquè la simptomatologia és un arbre marró i sec. Aquest afecte marró pot venir també perquè està mort per fongs. És important tenir la història de què ha passat i com s'ha mort i en quina època ho ha fet. També s'ha de mirar el sòl", explica Sangerman.
L'any passat, a la zona de Xenacs va ploure la meitat del que és habitual. Dels gairebé 1.000 litres a l'any es va passar als 554. Es calcula que un 2% de la massa forestal de la Garrotxa ha quedat afectada per la sequera. Això són 1,3 hectàrees de bosc.