La sequera que estem vivint ja passa factura als boscos de la Garrotxa. La falta de pluja i les altes temperatures que s'han registrat els últims dos anys han empitjorat la salut d'algunes zones boscoses de la comarca, tot i que en comparació a altres territoris, la Garrotxa no és dels més afectats.
Des de fa dotze anys el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) amb el suport del cos d'Agents Rurals tira endavant el projecte Deboscat que serveix per tenir una radiografia acurada de l'estat de salut dels boscos a Catalunya cada any. Aquest estudi apuntava que el 2022 hi havia 33.000 hectàrees al país afectades per la manca d'aigua, la meitat de les que s'han detectat al llarg del 2023. En total, el 2023 es van registrar 66.500 hectàrees de bosc afectades per la sequera, la xifra més alta des que es va començar el projecte.
A la Garrotxa, l'informe ha detectat que hi ha 1.327 hectàrees de bosc afectades per la sequera, de les quals 374 es van registrar de nou l'any passat en 17 episodis diferents. La resta d'afectació prové d'episodis passats de decaïment forestal lligats a la sequera.
En total, la Garrotxa té més de 55.400 hectàrees de bosc i, per tant, l'afectació actual per sequera representa el 2% de la massa forestal de la comarca. Els nous episodis i zones detectades l'any 2023 s'han localitzat, sobretot, a la muntanya de Xenacs i la Vall del Llierca.
A escala catalana, els boscos més afectats per la sequera es troben a les comarques gironines, sobretot al Baix Empordà, on hi ha 10.700 hectàrees afectades i també va ser el territori on se'n van registrar més de noves durant el 2023. La Selva (10.000 hectàrees afectades), Osona (7.150) i el Gironès (5.000 hectàrees) són les altres comarques amb més afectació.