Troben 35 tombes medievals a Santa Cristina d'Aro

El jaciment es va descobrir als anys 60 i ara l'ajuntament vol museïtzar l'espai

Restes òssies d'una de les tombes trobades a Santa Cristina d'Aro.
Restes òssies d'una de les tombes trobades a Santa Cristina d'Aro. | Cedides
Redacció
16 de gener de 2025, 13:03

Els arqueòlegs han trobat 35 tombes de persones enterrades a l'església vella de Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà) en l'època de l'alt medieval. Totes elles presenten diferents estats de preservació, segurament pels components àcids del terreny. En alguns casos encara es poden identificar restes òssies i hi ha cossos amb posicions forçades. A més, les investigacions arqueològiques han pogut demostrar que hi ha restes d'altres ossos, fet que demostra que reutilitzaven les tombes per a altres cossos.

En una de les tombes hi ha coberta de lloses i a l'interior s'ha trobat el cos d'un infant que s'hauria enterrat amb un cos d'un adult. En destaca les dimensions de la tomba, que fa 2,2 metres de longitud. Els arqueòlegs apunten que això es podria deure al fet que havien d'adaptar aquesta tomba per fer-hi entrar els dos cossos.

Tot i això, després d'analitzar el fèmur de les restes adultes, s'ha comprovat que l'individu hauria mesurat entre 1,8 i 1,85 metres d'alçada, una fita excepcional en aquesta època històrica sobretot a causa de les deficiències nutricionals i de salut. A causa de l'alçada, els investigadors creuen que hauria estat el condicionant per fer una tomba més gran de l'habitual.

L'alta densitat de tombes que s'han trobat a l'exterior de la capçalera de l'església demostra que hi havia un objectiu per enterrar-se a prop de la part més sagrada del temple i gaudir de privilegis religiosos després de la mort. A més, els estudis han relacionat aquesta església vella amb una zona habitada propera a Santa Cristina d'Aro. De fet, s'han detectat restes d'un forn sota de dues tombes. Això podria certificar els orígens del primer poblament que va tenir l'església paleocristiana de Santa Cristina. Un temple que va quedar en desús a partir del segle X, quan es va traslladar tota l'activitat a l'església d'origen romànic que hi ha en funcionament avui dia.

El jaciment es va descobrir als anys 60 durant la construcció de la urbanització Serra-Sol. En aquell moment es va evidenciar diferents fases de construcció del temple i 13 tombes inicials. Al llarg dels anys, però se n'han anat troben més restes humanes i actualment ja hi ha documentades una cinquantena de restes a les quals s'hi sumaran les 35 tombes d'aquesta campanya. El consistori té la intenció de museïtzar l'espai, i per això l'actual campanya s'ha centrat en la documentació de les tombes.