Albert Pla, Laura Simó i Miquel Gil, entre els convidats a la quarta edició del Gastromusical d'El Molí de l'Escala

El festival se celebrarà durant cinc nits del 30 de juliol al 24 d'agost, i les entrades es venen a 15 euros per al concert sol, i a 58 si s'hi suma el sopar.

Publicat el 19 de juliol de 2010 a les 18:41

El festival Gastromusical, organitzat pel restaurant El Molí de l'Escala (Alt Empordà), arriba aquest estiu a la quarta edició amb nous plats i nous artistes que pretenen demostrar, com cada any, que 'gastronomia i música formen un tàndem perfecte', segons expliquen els seus impulsors. Aquest any el Gastromusical presenta una programació variada en gèneres i estils, amb exponents del jazz, el flamenc o la música d'autor com Miquel Gil, Albert Pla, Laura Simó o Dani Nel·lo. El festival se celebrarà durant cinc nits del 30 de juliol al 24 d'agost, i les entrades es venen a 15 euros per al concert sol, i a 58 si s'hi suma el sopar.

El cuiner i propietari del restaurant, Jordi Jacas, proposa un menú creat segons l'artista que actuarà al festival. Així, la cuina oferirà un menjar lligat amb l'estil, l'origen o la personalitat de cadascun dels que actuaran en aquesta quarta edició del festival. I després del sopar, l'artista puja a l'escenari, en una atmosfera on 'la intimitat de l'espai i la proximitat' amb els autors són clau.

Cinc nits de Gastromusical

El primer concert tindrà lloc el 30 de juliol i anirà a càrrec de Pedro Javier González, músic barceloní que enllaça la tradició flamenca de la guitarra amb la fusió. També actuarà Smoking Bambino, l'alter ego del cantant, guitarrista i compositor Esteve Saguer, líder de la banda gironina The Dirty Club. En aquesta primera cita del Gastromusical, per exemple, el menú se centrarà en els orígens andalusos de Pedro Javier González i els assistents podran degustar plats característics d'aquest territori com el gaspatxo, els ibèrics o la 'leche frita'.

En la segona nit del festival, el 4 d'agost, actuarà Miquel Gil, que, després de cinc treballs en solitari, públic i crítica 'l'han consagrat com a una de les figures més important de la música feta al País Valencià'. I així, la cuina d'aquest territori inspirarà el menú d'aquella nit, amb ingredients i plats típics de la zona com l'arròs, les taronges i l'all i pebre.

L'11 d'agost serà el torn de Laura Simó & TriAngleZZ, amb unes interpretacions del repertori més reconegut del jazz, el soul o el blues que 'no deixen indiferent a qui assisteix al concert'. El 18 d'agost actuarà Dani Nel·lo 4, saxofonista, compositor, autor i intèrpret, i tancarà el festival el 24 d'agost el cantautor Albert Pla. Al Gastromusical pujarà a l'escenari 'sol, en estat pur i oferirà un directe d'una poètica devastadora i electritzant'. Sumant-se a l'excèntrica personalitat d'Albert Pla, el restaurant proposarà a la taula un joc amb el menú que tindrà continuïtat després a l'escenari.

Un edifici amb 23 segles d'història

El Gastromusical va néixer l'any 2007 de la mà de Jordi Jacas. Aquest estiu arribarà a la quarta edició consolidat com a un dels festivals de referència de la programació estiuenca a la Costa Brava, amb una proposta 'innovadora i clarament diferenciada'. Lucrecia, Euclydes Mattos, Roger Mas, Névoa, Jabier Muguruza, Asstrio, Marcelo Mercadante o Diego Cortés són alguns dels artistes que han passat pel festival en les tres edicions anteriors.

A l'escenari, El Molí de l'Escala, hi perviu l'essència d'un antic molí fariner amb 23 segles d'història. A més, a l'edifici es conserva l'empremta del passat grecoromà d'Empúries, un llegat que s'ha preservat en un establiment del segle XXI.

Des que es va situar al capdavant del restaurant, Jacas ha volgut demostrar que la gastronomia casa perfectament amb la cultura, amb apostes com la Gastroescultura (1999), que lligava la gastronomia amb l'escultura; Trilogia Màgica (2005), un muntatge que vinculava la fotografia, la pintura i la cuina; la Màgia a la Carta (2006), en què el màgic Andreu feia trucs de proximitat, i ara el Gastromusical, entre altres iniciatives.