
El Concurs de Vins i Caves de Catalunya Giroví, que se celebrarà aquest dissabte, 15 de març, al Casino de Girona, arriba aquest any 2014 a la 19ena edició. El certamen va ser creat l'any 1996 per Agustí Ensesa, fundador de l'Escola de Tastavins del Gironès i està homologat per Mestres Tastavins i Cellerers de Catalunya.
L'escola de Tastavins del Gironès assumeix la responsabilitat de l'organització i el desenvolupament del concurs. Es compta amb la col·laboració de l'Institut Català del Suro i el recolzament de l'Associació Catalana de Sommeliers.
Giroví es distingeix d'altres concursos similars pel fet que el jurat el formen tant experts del sector vitivinícola -enòlegs, sommeliers, cellerers, professors i alumnes de l'Escola d'Hostaleria, venedors, distribuïdors, restauradors-, com aficionats, persones que no es dediquen professionalment al món del vi però que han fet cursos de tast o que són reconeguts per l'organització pel seu bon criteri en aquesta funció. Aquesta barreja entre l'opinió dels professionals i dels consumidors és especialment valorada pels cellers que presenten els seus vins al concurs, que cada any són més.
"Promocionar els vins catalans" continua essent el principal objectiu de Girovi, tal com assenyala el seu organitzador, Agustí Ensesa. Per aconseguir-ho, el certamen distingeix els vins seleccionats (dins de les moltes categories en què es divideix el concurs: vins negres joves, negres amb criança, caves, blancs, dolços i un llarg etcètera) amb les Medalles de Catalunya d'Or, d'Argent i de Bronze. També reben una distinció especial els millors vins elaborats a les comarques gironines: les Fulles de Girona, també d'Or, d'Argent i de Bronze. Es procura fer la màxima difusió al públic mitjançant la premsa i altres mitjans de comunicació.