
Preservar el medi ambient és vital per a les properes generacions i, sobretot, per al futur de la pesca. Per això, Projecte NINAM ha impulsat unes sortides al mar amb un catamarà perquè els més petits puguin conèixer la diversitat de fauna marina que habita la Costa Brava. En concret, una trentena de nens, fills dels pescadors de la Confraria de Roses, podran gaudir d'una sortida gratuïta d'unes cinc hores que pretén conèixer el mar des d'una altra perspectiva i conscienciar sobre la importància de tenir cura del medi ambient. L'entitat vol ampliar aquest projecte a tots els municipis costaners i, de moment, ja està en contacte amb organitzacions de Llançà per repetir aquesta experiència pedagògica.
Els pescadors són un dels gremis que estan més vinculats al mar a causa de la seva feina. Per aquest motiu, aprofitant les bones relacions que existeixen entre la plataforma d'estudi de cetacis Projecte NINAM i els pescadors de la Costa Brava va néixer la idea d'apropar i conscienciar les noves generacions sobre la importància de preservar el medi ambient. "Qui millor que els fills dels pescadors per veure amb uns altres ulls la vida que hi ha al mar i vincular-los encara més amb aquestes espècies", ha explicat un dels membres de l'entitat, Albert López.
Segons els membres d'aquesta organització amb seu de Roses, el futur del mar depèn en gran part dels pescadors de la zona que hi treballen. "Cada cop els recursos són més limitats, patim les conseqüències del canvi climàtic, la ciutadania està més allunyada d'aquests problemes i calen accions continuades com aquesta que creïn lligams que perdurin", ha explicat López.
Des de fa uns mesos, els membres del Projecte NINAM han estat treballant amb la confraria de pescadors de Roses per realitzar una jornada informativa que pugui donar a conèixer tota la vida animal - cetacis, ocells i peixos- que hi ha a la Costa Brava i que culmini amb una sortida gratuïta amb el catamarà de l'entitat anomenat Dzul Haà. En principi, la iniciativa està prevista pel proper 11 de setembre però depèn de les condicions meteorològiques i del mar. "Ara ja tenim apuntats una trentena de nens als quals farem una xerrada informativa sobre el treball de l'organització, l'objectiu de la iniciativa i després sortirem al mar durant unes quatre o cinc hores per intentar veure tonyines, ocells de tempesta, dofins mulars i altres cetacis", ha explicat López.
Ampliar el projecte a totes les poblacions costaneres gironines
Projecte NINAM no vol que aquest projecte es quedi en una iniciativa "aïllada i única" i per això ja està en contacte amb organitzacions de Llançà que s'han mostrat molt interessades en aquest projecte pedagògic. A més, la plataforma d'estudi de cetacis vol ampliar la iniciativa a totes les poblacions costaneres com Palamós o Port de la Selva. "Som una entitat que no té cap subvenció i tots els projectes que engeguem ho fem de forma gratuïta, no obstant seria bo que les administracions locals poguessin aportar alguna ajuda per poder realitzar aquest projecte de forma continuada", ha explicat López.
El projecte NINAM, creat l'any 2004, estudia la presència de cetacis i ocells a la Costa Brava, concretament la zona entre el Cap de Creus i Palamós (Baix Empordà). Segons l'entitat, en aquesta franja viuen habitualment 150 individus de dofins mulars, set dels quals presenten amputacions parcials o totals de les seves aletes dorsals. Ara fa uns mesos, l'entitat va donar a conèixer que la causa d'aquestes ferides eren les hèlices de les embarcacions de motor molt ràpides que naveguen per aquestes zones i xoquen contra els animals quan aquests estan intentant buscar peixos i altres fonts d'aliment.
D'altra banda, l'organització també està treballant en altres projectes participatius d'educació ambiental com una aplicació mòbil per als usuaris d'embarcacions del Cap de Creus que permetrà localitzar i detectar la presència de cetacis en aquesta zona. L'aplicació està dirigida a tots els usuaris d'embarcacions de motor i velers i vol conscienciar sobre el risc i les conseqüències de les pràctiques irrespectuoses amb el medi ambient.