El turisme a Girona el 2024: més nits i més despeses per part dels turistes

El Patronat de Turisme converteix el 2024 en el nou any de referència després de superar totes les xifres prepandèmiques

Alguns turistes baixen d'un creuer a la platja de Tossa de Mar
Alguns turistes baixen d'un creuer a la platja de Tossa de Mar | ACN
Redacció
22 de gener de 2025, 12:03
Actualitzat: 12:06h

La demarcació de Girona ha tancat un 2024 amb bones xifres en l'àmbit turístic, ja que s'han superat els 28 milions de pernoctacions i ha incrementat la despesa dels visitants. El Patronat de Turisme Costa Brava - Girona ha detallat que la xifra de pernoctacions suposa un 2,8% més de les que hi havia l'any anterior. Segons detalla l'organisme turístic, les dades d'ocupació indiquen que els 8,5 milions de visitants que ha tingut la demarcació el 2024 han allargat, de mitjana, els dies de la seva estada. Les bones xifres a escala turística que han registrat les comarques gironines el 2024 fa que el patronat converteixi aquest any amb el de referència després de superar tots els indicadors que hi havia abans de la pandèmia.

Per marques turístiques, la Costa Brava va rebre 7,51 milions de turistes que van generar 26,2 milions de pernoctacions. És qui acumula el gruix de visitants més gran de la demarcació i també la destinació que creix més en nits d'estada en comparació amb l'any anterior. Concretament, la xifra és un 3,3% més elevada.

Per contra, el Pirineu es queda per sota del milió de visitants (946.017) i les pernoctacions han baixat un 8%, arribant als 2,1 milions. Aquesta davallada podria explicar-se, en part, per la mala temporada de les estacions d'esquí que hi va haver l'any passat. El 2024 va ser un any marcat per la sequera i per les altes temperatures i això va repercutir en aquells qui es desplacen al Pirineu de Girona per anar a esquiar.

El mercat de procedència per excel·lència de la demarcació segueix essent el català tot i que l'internacional recupera el seu pes que havia tingut al territori. Amb la pandèmia, el turisme català i estatal havien guanyat rellevància, però aquest 2024 el mercat estranger ha tornat a Girona i sobretot a la Costa Brava i ha acumulat un 53% de les pernoctacions registrades al territori.

El francès és el mercat internacional que predomina en les estades a les comarques gironines i recupera 2 punts respecte al 2023. En segon lloc, hi ha la zona del Benelux (Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg), que es manté estable, i creix notablement el visitant alemany (6 punts per sobre de l'any anterior) i el britànic (creix 11 punts). El que acumula més creixement, però, és el mercat nord-americà que ha incrementat un 25% la seva presència respecte al 2023. Es tracta d'un tipus de visitant que evoluciona a l'alça en els últims anys.

Pel que fa a les pernoctacions, la Costa Brava ha tancat l'any amb una estada mitjana de 3,49 nits per visitant, mentre que al Pirineu l'estada és de 2,17 nits. Els hotels són els allotjaments que han registrat més pernoctacions, seguit dels càmpings i dels apartaments turístics.

Impuls de l'aeroport

Les bones dades en l'àmbit turístic arriben en part per l'evolució de l'aeroport de Girona, que ha tancat l'any fregant els 2 milions de passatgers i un creixement del 26% en comparació amb l'any anterior. Es tracta de la millor xifra recollida dels últims sis anys. Per altra banda, la temporada de creuers als ports gironins també ha tancat amb un balanç satisfactori. Entre la primavera i la tardor s'han fet 58 escales amb 53.000 passatgers, un 1% més que el 2023. L'impacte de despesa dels visitants que han fet escala a la demarcació és de 5,1 milions d'euros.

Pel que fa a la despesa que ha tingut cada visitant de la demarcació ha estat un 12% més que l'any anterior. Un increment que respon a la inflació però també a un major consum de serveis turístics. La despesa per persona i dia que tenen els turistes a Catalunya és de 216 euros i els visitants estrangers es calcula que destinen 1.169 euros en les seves vacances.