
El PSC endegarà un programa de promoció i suport econòmic, formatiu i tècnic per totes aquelles empreses de més de 30 treballadors que desitgin impulsar un pla d’igualtat entre homes i dones. És el compromís que ha adquirit avui la candidata socialista al Parlament de Catalunya, Marina Geli, davant una cinquantena de directives i empresàries de Girona en una trobada a l’Hotel Carlemany. Segons la número dos de la llista del PSC per a la demarcació de Girona, aquesta serà “una manera d’incentivar que les empreses puguin mesurar el benefici productiu d’incorporar dones a les seves plantilles”. La proposta dels socialistes, recollida en el programa electoral, també preveu per a aquelles empreses de més de 100 persones subvencionar la implantació de la figura de l’agent d’igualtat, que ha de vetllar per la correcta implantació de les mesures. Actualment, la Llei Orgànica per a la Igualtat efectiva d’homes i dones, impulsada pel govern socialista a Espanya l’any 2007, estableix que a totes les empreses de més de 250 treballadors han d’implantar un Pla d’Igualtat.
Geli ha insistit que “la inclusió d’una mirada plural a les direccions de les empreses es tradueix en una millora de la competivitat i una major resistència a la crisi econòmica deles empreses”. Segons la consellera de Salut, existeixen molts estudis que avalen aquesta tesi, i per això, també s’ha compromès a prendre mesures que “incentivin la presència de més dones als organismes de la patronal empresària i que facin més visibles els referents femenins del món econòmic i empresarial als mitjans de comunicació”. La flexibilització dels horaris de treball i la conciliació de la feina amb la vida privada és un altre dels objectius que vol incentivar el PSC, “amb polítiques dirigides a les dones, però també als homes”, ha manifestat Geli, “perquè sinó continuarem incentivant que siguin només les dones les que tinguin cura dels fills”. La socialista també ha explicat que 302 dones han participat a les comarques gironines dels programes dirigits a dones directives promocionats des de la Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball.
Pel què fa els efectes de la crisi econòmica, les dades demostren que les dones han resistit millor la destrucció de llocs de feina dels últims mesos. Segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre de 2010, l’atur masculí a les comarques gironines arriba al 16.41% mentre que el femení se situa gairebé dos punts per sota, en el 14.57%. També a Catalunya, l’atur entre les dones és sensiblement inferior: el 18.17% dels homes no tenen feina, mentre que les dones que estan a l’atur són el 16.53%. Així, a Girona, el 54.4% dels aturats són homes, mentre que la resta –el 45.6% són dones, un fet que per Geli “ens fa pensar que hem de continuar amb polítiques d’igualtat d’oportunitats, perquè això afavoreix la productivitat”.