Aquesta agrupació reprèn el nom i la voluntat d'un grup de restauradors que a mitjans dels anys vuitanta van voler fer-se un lloc en el món de la cuina però amb la dificultat que en aquell temps la gastronomia no tenia l'anomenada que té ara. Atraure el turisme que actualment se'n va a Barcelona és un dels seus principals reptes.
Amb el lema 'redescobreix la cuina gironina, el grup Girona Bons Fogons ha decidit sumar les cuines d'onze establiments de les comarques gironines per atraure el turisme gastronòmic a aquesta zona. Els assistents a la presentació que han fet aquest dilluns al restaurant Quimera de l'Hotel Melià Golf Vichy Catalan han pogut degustar algunes de les seves especialitats. 'Tots tenim la mateixa voluntat de recuperar els productes de la comarca i revitalitzar-la', ha assenyalat el president del grup, Xavier Lara, qui ha recordat que tots ells són més 'amics' que no pas 'competència'.
Un dels reptes més importants que hauran d'afrontar, segons Lara, és que els turistes que arriben amb els vols de companyies de baix cost no se'n vagin cap a Barcelona, com apuntava un estudi, sinó que passin per Girona i vinguin a provar els restaurants d'aquÃ. Segons aquestes dades presentades fa unes setmanes, els turistes que actualment es queden en terres gironines no arriben a l'onze per cent.
El públic potencial
Segons el gerent de Bons Fogons i de l'Associació d'Hostaleria Girona i Radial, Jesús Pastor, més que un client determinat, el que es busca és captat aquelles persones interessades en la bona gastronomia o que vulguin redescobrir la gironina, ja sigui estranger o d'aquÃ. De moment la xifra d'establiments adherits és d'onze i es preveu que no s'incrementi gaire més perquè la coordinació entre ells ja és de per sà complex, si es té en compte que cadascú té un sistema de negoci diferent. Pastor assegura que no busquen una cuina 'elitista' sinó més aviat 'representativa' de Girona, amb establiments que 'pensin com a sector' més enllà de ser un negoci particular.
Actualment compten des de la sofisticació d'El Celler de Can Roca fins a la cuina tradicional de Cal Ros, és a dir, 'cuina per tots els gustos, paladars i tots les butxaques'. Els menús degustació dels restaurants de Girona Bons Fogons oscil·len des dels trenta euros fins als cent euros de mitjana.
Està previst que en els pròxims mesos organitzin més actes de promoció de la cuina de les terres gironines, entre els quals hi ha un Sopar dels Il·lustres i La cuina napoleònica. Els onze establiments que en formen part són: Alemanys 3, Cal Ros, Can Marc, Cynara, Duc de l'Obac, El celler de Can Roca, La Banyeta, La Riera de Sant Martà Vell, Marà ngels, Massana i Quimera.