Neix un manifest contra l'autovia que s'ha de construir en paral·lel a l'AP7

Publicat el 22 de juliol de 2010 a les 15:17
Toni Altaió i Manel Larrosa, membres de l'ADENC, i Ricard Rial, president de l'Associació per a la Protecció del Transport Públic, abans de començar la roda de premsa. Foto: Lluís Vilaró / ACN

Una trentena d'entitats i plataformes ecologistes han signat un manifest contra la construcció de l'A7. Es tracta de l'autovia, contemplada dins el Pacte Nacional d'Infraestructures, que ha de construir-se en paral·lel a l'autopista AP7. El manifest assegura que la duplicació de vies és un 'greu atemptat' al territori per la pèrdua de sòl. Com a alternativa, proposen potenciar la xarxa ferroviària o la implantació de l'eurovinyeta, una taxa que s'aplica als camions que porten mercaderies. ADENC, DEPANA, Ecologistes en Acció, la Coordinadora Preservem el Maresme o l'Associació per a la Promoció del Transport Públic són algunes de les entitats signants.

Alguns trams de l'A7 ja han estat construïts. És el cas dels tram entre Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant o el tram que hi ha al costat de Vila-seca. Manel Larrossa, membre de l'Associació per a la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC), avisa que el Pacte Nacional d'Infraestructures preveu que l'A7 recorri el país de 'punta a punta' en paral·lel a l'autopista AP7.

Larrosa indica que aquesta infraestructura forma part d'un model 'exagerat', 'irracional' i 'sobrer' que comporta la fragmentació del territori i el caos a la xarxa viària catalana. Els signants del manifest proposen, com a mesura per racionalitzar el corredor de l'AP7 sense haver de construir aquesta via paral·lela, la implantació de l'eurovinyeta. Es tracta de l'impost sobre els camions que transporten mercaderies que circulen per autopistes; també demanen l'alliberament de peatges en trams curts i la potenciació de la xarxa ferroviària de mercaderies.

Segons el manifest, l'objectiu ha de ser aconseguir l'ús racional de l'autopista. També indiquen que la idea de la duplicació de les autopistes de peatge amb una autovia no es redueix al cas de l'AP7. En aquest sentit, recorden que l'A2 en direcció Lleida i els laterals de la C32 al Maresme tenen el mateix objectiu. Per tot plegat es queixen que aquesta 'filosofia' de mobilitat no existeix enlloc més del món, excepte a l'estat espanyol.