Una de les participants al càsting d' 'El Monje' a Girona, en el moment de l'entrevista. Foto: Anna Camps / ACN
Unes 300 persones participaran com a figurants el mes que ve a Girona en el rodatge d'algunes escenes d''El Monje', dirigida per Dominik Moll i produïda per la francesa Diaphana Films i les espanyoles Morena Films ('Celda 211') i Estrategia Audiovisual. Aquest dimarts i dimecres es fa un càsting a la Casa de Cultura de la ciutat per trobar els perfils adequats per al film, que són principalment ancianes d'uns 80 anys i homes amb cabells llargs i barba, ja que està ambientat al segle XVI. La directora del càsting, Sandra Sánchez, explicava aquest dimarts que hi havia hagut bona afluència a les proves, ja que en dues hores havien passat per la sala del càsting de la Casa de Cultura unes cent persones.
Després que l'abril passat l'equip de rodatge es desplacés al monestir de Santes Creus (Alt Camp), principal localització d'aquesta coproducció francoespanyola, ara és el torn de Girona, on se situaran al barri vell de la ciutat episodis com una processó que es gravarà l'11 de juny. Aquest serà el principal dia de rodatge a Girona, però l'equip de la pel·lícula estarà unes dues setmanes a la ciutat, ja que a partir del 24 de maig començaran les proves de vestuari.
D'altra banda, Sánchez, que fa uns 40 anys que treballa com a directora de càsting, remarca que sempre que ha vingut a Girona 'la gent ha respost molt bé', amb exemples com 'El perfum', que 'va ser una bogeria'.
Recerca de les deu ancianes als casals
Avui i demà s'intentarà aconseguir amb el càsting els 300 figurants necessaris, que han de ser homes i dones d'entre 17 i 80 anys. Com que la pel·lícula està ambientada al segle XVI, demanen que s'evitin tallats de cabell o tenyits actuals, tatuatges i 'piercings' que siguin molt visibles. En els homes es valora que tinguin cabells llargs i barba, i es vol que les dones siguin preferentment de pell clara.
D'altra banda, necessiten deu ancianes per al rodatge de l'11 de juny i, com que és difícil que dones d'uns 80 anys s'apropin al càsting, demà a la tarda l'equip es desplaçarà per diversos casals gironins per trobar les àvies que busquen.
Una de les persones que s'esperava per participar al càsting aquest dimarts al matí, Agustín Romero, explica que ja ha col·laborat en pel·lícules com 'Tirant lo blanc' o 'El perfum' i, tot i que es queixa que la compensació econòmica als rodatges en general no és suficient, reconeix que val la pena ja que 'coneixes gent i t'ho passes bé'.
Una altra de les aspirants, Sofia Bazterrica, també veterana en el món dels càstings, diu que li agrada la idea de 'vestir-se d'època i caminar pels carrers de Girona com si estiguessis en un altre temps'. Els participants a les proves, però, en general es queixaven de les cues que han hagut de fer perquè arribés el seu torn, que en alguns casos superaven l'hora d'espera.
El monjo acusat de pactar amb el diable
'El Monje', protagonitzada per Vincent Cassel i amb la participació de Sergi López, Géraldine Chaplin, Jordi Dauder i Javivi Gil, entre altres actors, està dirigida pel francoalemany Dominik Moll. Té un pressupost d'11 milions d'euros, i a part de passar per Girona i Santes Creus, també es filmarà a Tudela i al sud de França. El rodatge, que va començar el 19 d'abril, es preveu fer amb dotze setmanes.
Vincent Cassel interpreta el paper protagonista del monjo caputxí Ambrosi. La pel·lícula narra el seu ascens i caiguda, després que fos acusat pel Tribunal de la Inquisició de pactar amb el diable. El guió de la pel·lícula és una adaptació de la novel·la de Matthew Lewis 'El Monje', publicada el 1796 i considerada el primer 'best-seller' de la història. El director va reconèixer en la presentació del film sentir-se captivat pel llibre, sobretot perquè és 'molt visual', i va veure que era un 'bon material per fer-ne una pel·lícula'.
Aquest serà el quart llargmetratge de Moll, després d''Intimité' (1994), 'Harry, un amigo que os quiere' (2000) i 'Lemming' (2005).