Els veïns de Salt plantegen al govern local fer una residència per a gent gran, una piscina o un centre educatiu a l'antiga fàbrica de la Gassol, al costat de l'església de Sant Cugat. El consistori va comprar aquesta antiga fàbrica tèxtil amb 60.000 metres quadrats i a partir d'aquí ha començat un procés participatiu per decidir-ne els usos. A través d'una enquesta dirigida a la ciutadania, els veïns podien opinar sobre quins projectes caldria portar-hi a terme. Al llarg de tres setmanes (entre el 14 de novembre i el 8 de desembre) hi han participat 280 persones. Ara, el consistori preveu continuar amb el procés participatiu amb tallers dinamitzats. Un d'ells es farà aquest dimecres 15 de gener i el següent es farà el 22.
L'enquesta impulsada pel govern local de Salt es podia fer en línia o en paper a través de diversos equipaments municipals. Els ciutadans que hi han participat podien escollir entre diverses opcions i al final hi havia una pregunta oberta on es demanava què volien fer. Les que han generat més consens són fer-hi una residència per a gent gran, una piscina municipal o un centre educatiu. Els veïns també han proposat construir-hi pisos sempre que s'adeqüin a l'urbanisme que hi ha al Barri Vell i doni continuïtat a la imatge arquitectònica que té.
El que sí que ha despertat un consens pràcticament unànime és que les activitats que s'hi facin tinguin en compte i siguin compatibles amb els veïns i respectin el seu descans. Per altra banda, els veïns consideren que seria adequat reservar una part de l'antiga fàbrica per preservar la història industrial que ha tingut el municipi. Tres de cada quatre enquestats han votat a favor d'aquesta opció.
La pregunta que ha generat més consens, però, ha estat la que fa referència al fet de dotar amb zones verdes i vegetació els espais lliures de l'entorn més immediat. Concretament ha recollit un 95% del consens. També hi ha suport majoritari per obrir l'espai a la séquia Monar i facilitar l'accés cap a les Deveses. Per acabar, la proposta de fer-hi un aparcament té un suport menor i el 80% veu amb bons ulls que s'hi facin usos culturals o educatius.
La següent fase d'aquest procés passa per fer tallers participatius. Se n'han programat quatre en total i dos d'ells ja es van fer al desembre. Aquest dimecres es farà el tercer amb entitats socials i econòmiques i l'últim es farà la setmana vinent, el dia 22, amb els agents educatius. L'empresa encarregada de dinamitzar aquests tallers participatius és Neòpolis. A més farà un informe de cada sessió i un de final que es farà públic.