
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha signat aquest dijous a la tarda el decret de nomenament dels set membres de la comissió de control de la consulta. Mas ha fet aquest pas malgrat la suspensió cautelar de la llei de consultes i el decret de convocatòria.
De fet, la signatura és la materialització de la designació, aprovada dimecres al Parlament de Catalunya, de les set persones que han de formar part d'aquesta comissió, i es tracta d'un tràmit de desplegament de la Llei de Consultes. La sessió parlamentària va estar marcada per les amenaces de PP i Ciutadans de considerar la mateixa votació una il·legalitat en virtut de la suspensió del TC. Finalment, la comissió va ser aprovada amb els vots del bloc proconsulta, mentre que PSC, PP van decidir no emetre cap vot i C's va optar per abandonar l'hemicicle. Alícia Sánchez-Camacho va advertir que Mas cometria un acte il·legal si nomenava els membres de la comissió.
La signatura del decret arriba la vigília de la reunió prevista per divendres a les onze del matí dels líders dels partits favorables a la consulta, CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP amb la intenció d'adoptar una resposta unitària a la suspensió decretada pel Tribunal Constitucional a instàncies del govern espanyol. ERC i CUP havien exigit durant les últimes hores gestos i continuar amb la logística de la votació malgrat la decisió de l'alt tribunal.
En vigor a partir de divendres
El decret entrarà en vigor divendres, un cop es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat. Els set membres de la comissió són Mercè Barceló, Joaquim Brugué, Alfons González, Miquel Martin, Marc Marsal, Jordi Matas i Benet Salellas. Una de les primeres decisions que haurien de prendre seria la de nomenar els membres de les set comissions de seguiment, que són territorials. Els estrangers que vulguin votar el 9-N s'hauran de dirigir a una d'aquestes comissions entre l'1 i el 7 d'octubre. Fonts del Govern han explicat que abans de constituir aquests òrgans territorials, s'estudiarà si té implicacions per als funcionaris.
L'advocacia de l'Estat ja ha rebut l'encàrrec d'estudiar aquesta comissió de control a petició del govern espanyol, analitzant les conseqüències legals de la designació dels set membres per part del Parlament però també la signatura del decret per part de Mas. En cas de detectar-hi il·legalitats, el govern espanyol portarà les decisions davant de la justícia, perquè tant el Parlament com la Generalitat s'haurien saltat la suspensió de la llei de consultes.