Fotogaleria: Bigues i Riells acull amb èxit la 1a fira Vallès OLIental

Desenes de persones descobreixen els diversos productors d'oli que hi ha a la comarca

Publicat el 21 de gener de 2012 a les 19:30
Desenes de persones han gaudit de l'oli de la comarca aquest dissabte. Foto: Miquel Mas

Últimament, sobretot al nord de la comarca del Vallès Oriental, s'ha produït un impuls de la recuperació d’oliveres antigues i la plantació de noves. Una empenta que, segons el moviment Slow Food Vallès Oriental, s'ha d'atribuir "a l'esforç d'un considerable nombre de productors que estan revifant el costum ancestral de fer oli, tant pel consum propi com per la venda detallista". Una mostra d'aquest engrescador panorama seria el creixement, lent però decidit, de recuperar antics molins o trulls. L'anomenada varietat d'oli de país, la Vera, de gran qualitat organolèptica, és la majoritària en aquestes petites explotacions vallesanes. I per donar a conèixer i estendre el consum d’aquesta varietat d'oli comarcal, Slow Food del Vallès ha organitzat aquest dissabte a Bigues i Riells la primera fira Vallès OLIental . Una iniciativa que, gràcies al suport de l'Ajuntament del municipi (l'alcalde Joan Vila ha inaugurat la fira) i al Consell Comarcal, ha reunit a desenes de persones a la Plaça del Trull de Can Sapera.

Els visitants han pogut gaudir d'una variada mostra d'olis del Vallès Oriental, ja que a la fira hi ha participat productors de Riells (Batlle i Pineda), Santa Eulàlia de Ronçana (Can Xicu), la Garriga (Tenes, Nualart, Fochs) i Caldes de Montbui (Picanyol, els Saulons, la Xerona, Vallsmadella). La gent també ha pogut observar, al molí de Can Sapera, una mòlta de les olives de manera tradicional per fer oli de raig. A més, Joan Francisco Hermoso ha pronunciat una conferència sobre el conreu i propietats de la varietat Vera. Per finalitzar l'acte, el cuiner vallesà Pep Salsetes ha preparat una truita gegant de patates, ceba i bacallà, que ha anat acompanyada d'una llesca de pa de Can Argemí sucada amb tomàquets de penjar de Can Camps i amanida (evidentment) amb oli varietat Vera.