Granollers aprova el projecte tècnic de la zona de baixes emissions

La ZBE tindrà mig quilòmetre quadrat, estarà controlada amb una dotzena de càmeres i comptarà amb nombroses excepcions

Senyalització de la Zona de Baixes Emissions a un municipi de l'àrea metropolitana
Senyalització de la Zona de Baixes Emissions a un municipi de l'àrea metropolitana | Cedida
Nació
21 de desembre del 2023
Actualitzat a les 9:15h
Granollers ha aprovat, en el ple d'aquest dimarts, el projecte tècnic de la zona de baixes emissions (ZBE). Un document de 124 pàgines, partir del qual es redactarà l'ordenança que s'aprovarà a principis de l'any que ve. La zona afectada ocupa una superfície de mig quilòmetre quadrat, ocupant els carrers més propers a l'illa de vianants.
 
A grans trets, la zona per on no podran circular vehicles contaminants estarà delimitada per les quatre grans avingudes de la ciutat. Torres i Bages, al nord, carrer Girona i avinguda Sant Esteve a llevant, carrers Foment i Prat de la Rriba al sud, i carrer Roger de Flor per ponent. Una extensió de mig quilòmetre quadrat, controlada amb una dotzena de càmeres que s'instal·laran l'any vinent.
 
La posada en marxa es farà en diferents fases, amb una llarga llista d'excepcions. Fins al 30 d'abril de 2025 només s'activarà durant episodis d'alta contaminació per diòxid de nitrogen, amb una moratòria per a furgonetes, camions i autobusos. A partir d'aquí ja s'aplicarà durant tot l'any.
 
El mateix regidor de Mobilitat, Juanma Segovia, ha qualificat el projecte de conservador. I és que la llista d'excepcions serà àmplia: per a vehicles de persones amb mobilitat reduïda, pels serveis d'emergències, els transports de persones malaltes o amb discapacitat o també els vehicles amb matrícules estrangeres.
 
Pel que fa a les autoritzacions també n'hi haurà moltes. La principal, la dels vehicles censats dins de la zona de baixes emissions abans de l'aprovació de l'ordenança. Però també per accedir, per exemple, a tallers mecànics o aparcaments.