Granollers i Mollet acorden els detalls de les zones de baixes emissions

Els dos municipis vallesans posaran en marxa les ZBE a partir de l'any vinent, de forma similar a la resta de ciutats de l'Arc Metropolità

Els alcaldes i alcaldesses de l'Arc Metropolità durant la presentació de l'acord sobre la ZBE
Els alcaldes i alcaldesses de l'Arc Metropolità durant la presentació de l'acord sobre la ZBE | Ajuntament de Granollers
Nació
24 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 19:25h
Les Zones de Baixes Emissions (ZBE) de Granollers i Mollet del Vallès entraran en vigor a partir de l'any vinent, només quan es produeixin episodis de contaminació per excés de diòxid de nitrogen. Serà el tret de sortida d'aquest nou sistema que pretén millorar la qualitat de l'aire, prohibint l'accés dels vehicles més contaminants (els que no disposen de l'etiqueta ambiental de la DGT) al centre de les ciutats.

Els municipis de l'Arc Metropolità, entre ells Granollers i Mollet del Vallès, han explicat avui de com seran les zones de baixes emissions d'aquestes nou ciutats de l'entorn de Barcelona. Són les ciutats de més de 50.000 habitants, que han de complir amb la llei catalana del canvi climàtic aprovada l'any 2021. Entre aquests municipis de l'Arc Metropolità s'han consensuat uns criteris comuns per evitar contradiccions i unificar criteris pels conductors.

Amb l'Arc Metropolità s'ha consensuat, per exemple, que les ZBE funcionaran els dies laborables de 7 del matí a 8 del vespre. El 2024 només s'aplicaran quan hi hagi episodis de contaminació i el 2025 ja seran permanents. Serà en aquest moment, després d'una intensa campanya de comunicació, que es començarà a sancionar els infractors.

Tot i això hi haurà algunes excepcions perquè vehicles sense etiqueta ambiental puguin entrar a les ZBE. Per exemple, pels cotxes de famílies vulnerables i autònoms que es jubilin en cinc anys, vehicles de transport, emergències o aquells catalogats de singulars. A més, les persones propietàries d'un vehicle que estiguin empadronades dins de la zona, abans de l'aprovació de les ordenances, també estaran exemptes.

A Granollers, la zona de baixes emissions encara no està definida del tot. Falta consensuar-la amb els grups municipals del consistori. Tot i això hi ha una primera proposta que situa la zona entre les quatre principals avingudes de la ciutat: Torras i Bages, al nord; carrer Girona, a llevant; carrers Foment i Prat de la Riba, al sud; i tancant amb Roger de Flor per ponent. Aquest és el dibuix que es treballa tot i que encara no està tancat.

Durant la presentació d'aquest acord de l'Arc Metropolità, els alcaldes i alcaldesses han reclamat al Govern una millora del transport públic per facilitar el moviment dels ciutadans. També l'han criticat amb duresa per la falta de consens amb els municipis, ja que des de la Generalitat es vol tirar endavant un decret de baixes emissions amb el qual no estan d'acord.