REPORTATGE

Adolescència Lliure de Mòbils s'organitza al Vallès Oriental: «És com donar-los les claus del cotxe»

La nova entitat, que treballa per retardar l'ús del mòbil fins als 16 anys, ja és present a una desena de municipis de la comarca

Imatge de joves utilitzant telèfons mòbils
Imatge de joves utilitzant telèfons mòbils
31 d'octubre de 2024, 07:25
Actualitzat: 7:25h

"Donar un telèfon intel·ligent a un adolescent és com donar-li les claus del cotxe perquè condueixi per on vulgui". És el símil que utilitza Maribel Bodego, membre de l'associació Adolescència Lliure de Mòbils (ALM), per explicar la perillositat que comporta l'ús indiscriminat dels mòbils per part dels nois i noies d'entre 12 i 16 anys. Precisament ella forma part d'aquesta entitat, que al Vallès Oriental ja compta amb vuit grups repartits per diferents municipis.

Bodego explica a NacióGranollers que, al Vallès Oriental, l'ALM ja té grups a Granollers, la Garriga, Vilanova i Vallromanes, Cardedeu, Llinars, l'Ametlla del Vallès, Montornès i el Baix Montseny. De tots ells, el grup pioner a la comarca ha estat el de Cardedeu, d'on és la Maribel, que forma part de la junta directiva de l'entitat des de la seva mateixa fundació. La seva raó de ser es resumeix així: "No veiem adequat ni necessari que els nostres fills tinguin un mòbil", reflexiona.

"Si ens unim i som més les famílies que no donem mòbil, els nostres fills no notaran tanta pressió per accedir a aquesta tecnologia"

maribel bodego, membre d'adolescència lliure de mòbils

A l'altra banda, però, hi ha els nois i noies que en plena adolescència reclamen l'accés a un telèfon intel·ligent. Preguntada per aquest mitjà, una noia de catorze anys de la comarca lamenta que "si ets l'únic que no té mòbil et sents exclòs del grup de classe". "No et pots connectar amb els teus amics per parlar per whatsapp", diu, tot i que ella mateixa aporta una possible solució: "Si ningú tingués mòbil seria més fàcil adaptar-nos".

De fet, l'ALM treballa perquè les famílies que no volen donar un mòbil als seus fills adolescents no estiguin tan soles. "Els nostres fills començaven primer d'ESO i no vèiem clar que tinguessin un telèfon intel·ligent", diu la Maribel, que explica que tot "va començar amb neguits de pares i mares a la porta de l'escola". "Si ens unim i som més les famílies que no donem mòbil, els nostres fills no notaran tanta pressió per accedir a aquesta tecnologia", reflexiona.

Maribel Bodego, dempeus a la dreta, amb la resta de membres de la junta directiva de l'ALM. Foto: Cedida
Maribel Bodego, dempeus a la dreta, amb la resta de membres de la junta directiva de l'ALM. Foto: Cedida



Un noi de dotze anys, que estudia primer d'ESO en un Institut de la comarca, assenyala un dels efectes positius de no tenir telèfon intel·ligent: "Les persones dolentes no et poden contactar per les xarxes socials". Aquesta és una de les principals preocupacions dels pares i mares. La Maribel ho resumeix així: "Hi ha moltes famílies que no acaben de ser conscients dels perills i dels riscos. Es fan fotografies, fan fora amics o amigues de grups de whatsapp, veuen continguts inadequats, hi ha assetjaments virtuals...", la llista és llarga.

I encara un altre factor negatiu, que explica la Maribel: "Quan tenen mòbil s'enganxen a la pantalla, no parlen entre ells, estan un al costat de l'altra i no hi ha interacció". "Accedeixen a la pornografia en una etapa molt delicada, amb una pressió estètica molt forta, de manera que estem donant una bomba als nostres fills", diu. Si el que volen és parlar amb els amics, explica, "els podem deixar el nostre mòbil per comunicar-se".

Per trobar més suports, l'ALM ha començat a presentar mocions a diferents ajuntaments. Unes mocions per declarar com un "problema de salut pública els efectes d'un abús de les xarxes socials i les plataformes digitals en el benestar i en la salut mental en infants i adolescents". Al Vallès Oriental ja s'ha aprovat a Cardedeu, a l'espera que aquesta moció es presenti a altres municipis. "És el moment d'organitzar-nos", expliquen des de l'ALM.

 

Arxivat a