Deu pastisseries vallesanes elaboren panellets respectant la recepta tradicional

La gran majoria de pastissers, que preveuen un lleuger descens en les vendes, mantenen els preus del 2011 tot i l'important augment de l'IVA

Publicat el 31 d’octubre de 2012 a les 19:00
Les pastisseries del Vallès Oriental ja estan plenes de panellets. Foto: NacióGranollers

Deu pastisseries del Vallès Oriental elaboren, en la campanya d'aquest any, panellets amb certificació Especialitat Tradicional Garantida (ETG), és a dir, respectant la recepta tradicional. A Granollers, disposen d’aquest distintiu europeu, la Fleca Bretcha i les pastisseries Puigdomenech i El Racó. A la Garriga hi ha La Vienesa. A Parets del Vallès, la pastisseria Guardia. A Castellterçol, Miró. A Canovelles, Juan Plume Gómez. A la Llagosta, Francisco Núñez Luque. A Sant Antoni de Vilamajor, la pastisseria Sant Llehi. I, finalment, a Sant Esteve de Palautordera, la Vallflorida. 

El consumidor podrà identificar aquests panellets a les pastisseries mitjançant la llegenda: Panellets. Especialitat Tradicional Garantida, juntament amb el logotip comunitari. Els panellets formen part de la gastronomia catalana tradicional com a postres típiques de la Diada de Tots Sants, conjuntament amb les castanyes, els moniatos, i el vi dolç. L'origen d'aquests dolços, que antigament tenien un caràcter sacramental, data del segle XVIII. L’elaboració de Panellets ETG és típica i tradicional de Catalunya, encara que també s’elabora en d’altres indrets de l’Estat.

Amb certificació ETG o sense, el Gremi de Pastissers de Catalunya preveu una producció de panellets molt similar a la diada de Tots Sants de l'any passat, tot i que el sector no veuria estrany que es pogués donar un lleuger descens en el consum. Arreu de Catalunya es faran aproximadament uns 845.000 quilos de panellets, la majoria a les comarques de Barcelona, mentre que a la resta del territori és on la davallada en les vendes es notarà més. Els preus oscil·laran, de mitjana, entre els 35 i els 40 euros el quilo, pràcticament el mateix que l'any passat malgrat l'augment de l'IVA i l'increment del preu de les matèries primeres, com el pinyó o l'ametlla. Les famílies es gastaran, de mitjana, entre 20 i 25 euros en panellets.

Llistat de pastisseries que ofereixen panellets amb el distintiu europeu ETG