Elaboració de ratafia al Museu de Cardedeu

Publicat el 27 de maig de 2006 a les 08:01
El Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu ha organitzat per avui dissabte 27 de maig a les 11 del matí el ja tradicional taller d'elaboració de la Ratafia, un licor que s'està constituint com un producte característic del Museu. La Ratafia de la iaia Maria es basa en una recepta típica i tradicional de Cardedeu, recuperada i difosa amb la col•laboració d'Enrica Renter, Remei Pinell i Teresa Comas. La Ratafia de la iaia Maria de Cardedeu, s'elabora segons recepta antiga i autòctona, aprofitant la lluna vella de maig, com mana la tradició. La Ratafia és un licor d'herbes i nous verdes, tradicional de Catalunya, i normalment d'elaboració casolana. En la fórmula de la Ratafia de la iaia Maria de Cardedeu s'hi troben a més de les nous tendres, una quinzena d'herbes aromàtiques com espígol, maria lluïsa, poniol i tarongina, i també espècies com canyella i nou moscada. Tots aquests ingredients, els uns tallats, els altres en pols o ratllats, es maceren en anís durant quaranta dies ''a sol i serena'', ja que els canvis de temperatura afavoriran l'absorció dels principis aromàtics i essències de les plantes.

El licor s'elaborarà al jardí de plantes remeieres del Museu. Aquesta activitat s'inclou dins els Matins a la terrassa del Museu, una de les moltes activitats que ha preparat el Museu Arxiu Tomàs Balvey pels mesos de juny i juliol sota el nom genèric d'Activitats a la Terrassa del Museu.