Les Franqueses conservarà l’edifici de Can Giralt pel seu valor històric i social

Es vol convertir l’edifici en l’eix vertebrador i punt neuràlgic de Corró d’Avall

Presentació dels informes de Agroquímica del Vallès
Presentació dels informes de Agroquímica del Vallès | Ajuntament de les Franqueses
Redacció
18 de juny del 2024
Actualitzat a les 9:38h

L’Ajuntament de les Franqueses, amb la col·laboració de l'Ateneu Popular La Tintorera, ha presentat els resultats dels informes de la Diputació de Barcelona sobre el valor patrimonial de l’edifici de l’Agroquímica del Vallès, també conegut com a Can Giralt.

Els informes de la Diputació són fruit de diversos encàrrecs que el consistori ha fet, des de l’any 2021, per tal d’estudiar i valorar rellevància històrica i arquitectònica de l’espai i així determinar quin podria ser el futur de la zona on es troba: el denominat sector UA21.

Davant els resultats obtinguts l’Ajuntament de les Franqueses ha confirmat la seva voluntat de conservar l'edifici de l’Agroquímica del Vallès canviant completamentla perspectiva sobre el futur d'aquesta zona: es passarà de mantenir latrama urbana establerta a posar l'edifici com a eix vertebrador ipunt neuràlgic de Corró d’Avall. Tal com explica Imma Ortega Martí, regidora d’Urbanisme de les Franqueses: «És una descoberta. Hem tingut la sort de tenir un edifici que pot explicar molt de la nostra història i que pot canviar la visió urbanística del centre de Corró d’Avall».

El següent pas és fer un estudi de viabilitat del sector comprès entre la carretera de Cànoves, Verge de Montserrat, la carretera de Ribes i Sant Joaquim, per tal avançar en el projecte urbanístic de tota la zona. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona, té l’encàrrec de fer un nou estudi, que enllestirà abans del mes d’abril de 2025, per tal de valorar l’adequació de l’actual Pla General d’Ordenació Urbana i poder incloure l’edifici de l’Agroquímica al Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic de les Franqueses del Vallès en la categoria de Bé de Protecció Urbanística.

«L’urbanisme ha d’estar al servei dels ciutadans –assegura Imma Ortega– el que proposem és un canvi de paradigma: convertir la zona en un espai d’interès per als vianants, però també preservar els drets de les persones propietàries que hi resideixen.»

Referint-se als usos que podria tenir l’edifici de l’Agroquímica del Vallès, l'alcalde, Juan Antonio Corchado Ponce, va un pas més enllà i assegura que aquest ha de ser «un urbanisme fet des de la participació» i, per tant, serà un projecte que inclourà totes les opinions dels veïns i veïnes de les Franqueses. Així, quan arribi el moment de decidir quines possibilitats d’usos pot tenir l’edifici, l’Ajuntament té previst obrir un debat amb la ciutadania a través d'un procés participatiu.

Des de l’Ateneu Popular La Tintorera ho tenen clar. Tal com diu l’Anna Maria Vilalta Arango, «la nostra proposta de futur és que esdevingui un espai públic per a les entitats del poble. Fer de l’edifici un centre social i actiu que dinamitzi la vida cultural i associativa de les Franqueses, un espai des d’on fer poble a partir de la gent.»

La reivindicació de la Tintorera de preservar l’edifici amb la campanya «Salvem Can Giralt» va sorgir arran de la publicació del llibreDel somni republicà a la foscor de la dictadura, editat per l’Ajuntament de les Franqueses l’any 2019,on es posiciona l’espai de Can Giralt com a un equipament d’interès històric i d’interès ciutadà.

Durant l’acte de presentació dels informes de la Diputació de Barcelona, José Luis Sanz Botey, cap del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona (SPAL), i David Galí, cap de la Secció Tècnica d’Investigació, Catalogació i Difusió de l’SPA, han desgranat els principals continguts dels documentsen els quals es parla del context històric de l’edifici, de l’urbanístic i s’ofereixun seguit de conclusions.