Sota el títol "Granollers, Ieper i Dunkerque, conduint els joves cap a la democràcia", 30 joves de les tres ciutats treballaran durant un any i mig entorn de temes d’actualitat, com són l’augment de la polaritat política, l’auge del feixisme o la necessitat d’enfortiment de la democràcia com a valor compartit. Les tres ciutats mostren així el seu compromís amb la memòria històrica i la construcció de pau, impulsen un projecte europeu Erasmus+ d’intercanvi i mobilitat de joves.
A través de les diverses activitats, que seran elaborades i conduïdes pels mateixos joves participants, el grup podrà conèixer i comprendre millor els fets històrics ocorreguts durant la Primera Guerra Mundial, la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial. Amb l’exploració de les conseqüències dels conflictes del passat, es reflexionarà sobre el significat de la pau, la reconciliació i la prevenció dels conflictes en el món actual.
El projecte preveu treball amb grups de joves en cadascun dels municipis, tallers en línia entre tots els participants i un viatge a cadascuna de les tres ciutats, on es faran visites, tallers i conferències sobre la cultura de pau, la Unió Europea i la memòria històrica.
Els viatges es faran en tren i les dates previstes són les següents:
- Del 28/05/2025 al 03/06/2025: els i les joves de Ieper i Dunkerque visiten Granollers.
- Del 28/08/2025 al 03/09/2025: els i les joves de Granollers i Dunkerque visiten Ieper (Bèlgica).
- Del 04/09/2025 al 08/09/2025: els i les joves de Granollers i Ieper visiten Dunkerque (França).
Els viatges i les activitats no tenen cost per les persones participants, ja que estan finançades pel Programa Erasmus+.
Quan acabi el projecte, les i els joves participants rebran un "Youthpass certificate" que reconeix els coneixements adquirits durant el projecte.
Una crida a les persones interessades a participar
Les persones que estiguin interessades a formar part d’aquest projecte poden enviar un correu a [email protected] abans del 13 de setembre. Es preveu fer una sessió informativa amb les persones interessades per donar més informació del projecte.
Per poder participar en el projecte cal tenir entre 18 i 21 anys, tenir nivell d’anglès equivalent a C1, disponibilitat per viatjar i participar en les sessions en línia, compromís amb el projecte i interès en temes de ciutadania europea i memòria històrica.
Les i els joves participants seran acompanyats durant tot el projecte per tècnics municipals i altres persones expertes en els temes que es tracten.
Participar en la iniciativa no té cap cost per les persones participants, però es demana compromís i participació activa en totes les activitats, inclosos els viatges, durant els 18 mesos de durada del projecte.
Una oportunitat per a l’aprenentatge i l’intercanvi
A més de l’aprenentatge sobre el passat traumàtic de les tres ciutats participants durant la Primera Guerra Mundial (Ieper), la Guerra Civil espanyola (Granollers) i la Segona Guerra Mundial (Dunkerque), que compartiran amb els membres del grup, el projecte també fomenta la interacció amb altres joves europeus i l’entesa intercultural, contribuint a combatre estereotips i prejudicis. A més, és una oportunitat per enfortir les habilitats de comunicació i treball en equip.
Aquesta proposta s’inclou en el treball que, des de Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau, es fa de manera continuada amb centres escolars, infants i joves de Granollers, amb activitats diverses de memòria democràtica, defensa dels drets humans, foment de la cultura de pau i altres temes relacionats que formen part de l’àmbit d’acció del Centre.
En l’àmbit internacional, fins ara 4 joves de Granollers han pogut gaudir d’una beca per participar en les trobades de joves de tot el món que es fan a Hiroshima, impulsades i coordinades per Mayors for Peace, o bé participar d’un curs d’estiu sobre pau a la Universitat d’Hiroshima. A més dels intercanvis i els cursos, han pogut conèixer testimonis del bombardeig atòmic i participar de la commemoració del 6 d’agost.
Amb el projecte europeu es vol donar continuïtat a la línia d’impuls a la participació de persones joves en el treball internacional relacionat amb la memòria històrica i la cultura de pau, alhora que també a l’enfortiment de vincles amb altres ciutats i territoris amb un ferm compromís amb l’estudi i la difusió d’un passat marcat per les guerres i la violència i amb la construcció de pau.
Es tracta d’una iniciativa sorgida en el marc de la xarxa europea de Mayors for Peace, que contribuirà a ampliar el coneixement entorn de la guerra civil i el bombardeig de Granollers, especialment a les noves generacions, d’aquí i de les altres dues ciutats participants, alhora que enfortirà els vincles entre aquests territoris.
Una tasca, la de compartir coneixements i intercanvi, que s’ha treballat des de fa temps, a través de la xarxa de Mayors for Peace i d’altres xarxes i grups de treball. És el cas, per exemple, del projecte sobre la participació italiana en la Guerra Civil, en col·laboració amb centres d’estudis i universitats d’aquí i d’Itàlia, que s’està duent a terme des de 2022.