El doctor Josep M Badia, cap de Procés d'Infecció Quirúrgica de l’Hospital General de Granollers i coordinador de la Vigilància d'Infecció Quirúrgica del VINCat, ha publicat recentment un estudi pioner titulat "Avaluació de ChatGPT-4 per a la detecció d'infeccions de localització quirúrgica a partir de registres sanitaris electrònics després de cirurgia colorectal: un estudi pilot de precisió diagnòstica".
Aquest treball és part de la tesi doctoral de Daniel Casanova, cirurgià colorectal de l’Hospital General de Granollers, i és un estudi multicèntric realitzat en col·laboració amb l’Hospital Universitari del Mar de Barcelona i el Programa de Vigilància de les Infeccions Nosocomials de Catalunya (VINCat).
També ha participat la Direcció de Transformació Digital de l'Hospital, representada pel seu director, Carles Rúbies. Aquest estudi pilot explora el potencial de la intel·ligència artificial generativa en l'àmbit sanitari i vol ser el primer pas cap a l’automatització de la vigilància de les Infeccions de Localització Quirúrgica (ILQ) a Catalunya.
La ILQ és la complicació més freqüent després d’una intervenció quirúrgica i la seva vigilància i detecció en el període postoperatori és clau per aconseguir la seva reducció. Tradicionalment, la identificació d’aquestes infeccions s’ha basat en una revisió manual dels registres sanitaris, una tasca que consumeix temps i recursos. En aquest context, la intel·ligència artificial generativa ofereix una oportunitat per automatitzar aquest procés, reduir la càrrega assistencial i millorar l'eficiència del diagnòstic.
Aquest és el primer estudi publicat en la literatura científica sobre l'aplicació de ChatGPT-4 per a la identificació de la ILQ a partir de les notes clíniques de pacients sotmesos a cirurgia colorectal. Els investigadors van comparar els resultats que determinava la IA amb els diagnòstics realitzats a través dels mètodes tradicionals.
Els resultats indiquen que ChatGPT-4 és capaç de detectar aquestes infeccions amb una precisió comparable al mètode de vigilància tradicional, la qual cosa pot reduir la càrrega de treball dels equips de control d’infecció, alhora complint els requisits de seguretat, eficàcia i manteniment de la confidencialitat de pacients i professionals.
Aquesta iniciativa s'emmarca en el programa d’adopció de la Intel·ligència Artificial Generativa (IAG) a l'Hospital, alineant-se amb els objectius establerts en el seu Pla Estratègic, Salut+. Es tracta d'una de les diverses accions impulsades pel centre per avançar en la implementació de la IAG en l'àmbit assistencial i de gestió, amb l'objectiu d'aprofitar-ne els avantatges que ofereix, especialment en termes d'eficiència i qualitat.