Societat

«El salari mínim ha de ser el més elevat possible sempre que no freni l'ocupació»

Pep Garcia, president de la patronal del Vallès Oriental, alerta del perill que la pujada del salari mínim pot tenir en la creació de llocs de treball

  • Pep Garcia, a la seu de la UEI -
Publicat el 31 de març de 2025 a les 20:51
Actualitzat el 31 de març de 2025 a les 20:56

Pep Garcia és el president de la Unió Empresarial Intersectorial, la patronal del Vallès Oriental, des d'on reclama un major diàleg amb el govern i els sindicats en afers com el del salari mínim interprofessional. Explica que encara que l’augment del salari mínim pugui semblar una solució fàcil per millorar el nivell de vida dels treballadors, cal analitzar les seves conseqüències amb una mirada més àmplia. En aquesta entrevista amb NacióGranollers ha destacat altres qüestions que afecten el teixit empresarial de la comarca.

No és una bona notícia que pugi el salari mínim?
Hem de mirar-ho des de diferents òptiques. En principi, una pujada és una bona notícia per a les persones treballadores afectades, que segons el govern són 2,5 milions de persones. Però pot tenir impactes en l'economia. Si comptem des del 2018, la pujada ja és del 61%. Persones com el ministre Carlos Cuerpo deien que la pujada havia d'estar en consonància amb el creixement de l'economia.

I no ho està?
El que ens preocupa és que aquesta decisió no impacta igual en totes les empreses. El govern vol pujar-lo per assolir la cobertura del 60% del salari mitjà, però alguns estudis diuen que les empreses més petites ja estan per sobre. La pujada afecta més les empreses petites i als serveis, ja que el cost de personal és més alt. Tampoc afecta igual empreses com les de neteja i seguretat. Això els pot fer perdre competitivitat.

I per territoris, les conseqüències també són diferents?
És que el cost de la vida a Catalunya i a altres comunitats canvia molt. Tenim el mateix salari mínim, però el cost de la vida no és el mateix. Aquests temes s'haurien de decidir en els entorns on s’han de decidir: com a les taules de concertació, on sindicats i patronals hem demostrat que ens podem posar d'acord. La pujada s'ha aprovat per decret sense tenir en compte les taules de negociació.

"Aquestes pujades del salari mínim fan que se n’estiguin destruint alguns i no se’n creïn d’altres"

Fins on es podria apujar el salari mínim, doncs?
Ha de ser el més elevat possible sempre que no freni la creació de llocs de treball. Aquestes pujades fan que se n’estiguin destruint alguns i no se’n creïn d’altres. No és que els empresaris no vulguem pujar-lo, sinó que cal tenir en compte altres variables. Hem de ser més creatius i prendre decisions més estructurals per augmentar la productivitat.

Com quines?
La productivitat és més elevada a la indústria que als serveis. Espanya té una economia molt centrada en els serveis i, per això, demanem una aposta per la reindustrialització. El Vallès Oriental té un gran pes de la indústria i això ajuda a la productivitat. Altres factors són la formació de les persones, apostar per la innovació i per polítiques d'aplicació de tecnologies. Hi ha diferents formes de buscar més productivitat.

Últimament, el sector logístic guanya pes a la comarca...
Benvinguda tota l'activitat econòmica. El Vallès Oriental ocupa una situació logística privilegiada. Tots els productes que es fabriquen a Catalunya passen per la comarca. Estem rodejats de comarques industrialment potents. No ens podem oblidar que la comarca ha de ser atractiva per a la inversió industrial. Encara esperem que s'impulsi el Pla Director Urbanístic del Circuit, que podria ser una gran oportunitat per atraure indústria puntera en mobilitat sostenible.