L’Hospital General de Granollers ha participat per tercera vegada en el Nutrition Day (nDay), una iniciativa internacional impulsada per la Societat Europea de Nutrició Parenteral i Enteral (ESPEN) que avalua l’estat nutricional dels pacients hospitalitzats i la qualitat del suport nutricional que reben. Aquest estudi anual, en el qual participen hospitals d’arreu del món des de 2005, té com a objectiu conscienciar sobre el problema de la desnutrició hospitalària i promoure estratègies per prevenir-la i combatre-la.
En aquesta edició, l’estudi ha estat liderat pel Servei d’Endocrinologia i Nutrició (SEN) de l’Hospital, amb la coordinació de la Dra. Assumpta Recasens i la dietista Celia Puig, i ha comptat amb la col·laboració de múltiples professionals, incloent-hi endocrinòlegs, farmacèutics, intensivistes, geriatres, infermeres i auxiliars d’infermeria.
La desnutrició hospitalària: un problema global
La desnutrició hospitalària és un problema de salut pública important en els països desenvolupats i pot venir derivat per causes diverses com la pèrdua de gana associada a la malaltia, efectes adversos de tractaments, problemes de deglució, nàusees i vòmits o alteració en el gust, entre altres.
A Espanya, diversos estudis indiquen que el 20% dels pacients ingressats arriben desnodrits i que 1 de cada 10 empitjora el seu estat nutricional durant l’hospitalització.
En aquest context, el Nutrition Day esdevé una eina clau per identificar i abordar la desnutrició hospitalària.
Com es desenvolupa l’estudi?
El nDay consisteix en una auditoria nutricional d’un dia de durada en què es recullen tant dades clíniques com informació proporcionada pels pacients. Això inclou aspectes com el pes, la talla, el motiu d’ingrés, els hàbits alimentaris, la mobilitat i la salut percebuda. Al cap d’un mes, es fa un seguiment per conèixer l’evolució dels pacients. Totes aquestes dades són anònimes i analitzades per l’equip internacional del projecte.
Amb la participació en aquesta edició del 2024, l’Hospital General de Granollers busca augmentar la consciència del personal sanitari sobre la importància de la nutrició en la recuperació dels pacients, així com conèixer la situació actual de l’atenció nutricional al centre per a poder analitzar l’evolució i comparar els resultats amb altres hospitals similars per identificar bones pràctiques i àrees de millora.
Els resultats es presentaran primer a la direcció del centre per planificar accions específiques i, posteriorment, es compartiran amb els professionals sanitaris per reforçar el compromís col·lectiu amb una atenció nutricional òptima.
Amb aquesta tercera participació en el Nutrition Day, l’Hospital General de Granollers reafirma el seu compromís amb la millora contínua de la qualitat assistencial, contribuint a millorar la nutrició i, en conseqüència, el benestar d’aquells pacients que són hospitalitzats al centre.