
Ingredients per a 2-3 persones:
14 plaques de canelons
100 grams de llonganissa
1 ceba petita
1 pastanaga
1 tomàquet madur ratllat
1 copeta de vi blanc sec
½ pebrot verd
½ pebrot vermell
½ carabassó
Oli
Sal
Formatge ratllat, meitat i meitat d'Emmental i Grana Padano
Beixamel:
30 grams de mantega
30 grams de farina
300 ml. de llet
Sal
Un polsim de nou moscada
Unes gotes d'oli de tartufo, tòfona blanca; també es pot fer sense
Elaboració:
Preparem una lasanya amb aquelles coses que queden arraconades per la nevera: mig pebrot de cada color, trossets de formatge, mig pam de llonganissa, plaques de caneló que van sobrar de Sant Esteve i un copa de vi blanc que sola no anava enlloc. Per començar, feu enrossir, amb una mica d'oli, la ceba picada. Després incorporeu-hi la llonganissa esparracada sense budell i la pastanaga tallada a daus petits. Quan la ceba comenci a estar ben rossa i la pastanaga tova, incorporeu-hi el vi i deixeu evaporar l'alcohol. Tot seguit, incorporeu-hi el tomàquet ratllat, poseu-hi la sal i un polsim de pebre, tapeu la paella i deixeu que vagi coent a poc a poc i que la salsa es vagi concentrant. Reserveu.
En una paella a part, feu un saltat dels pebrots i carabassó: tallats a tires i sense llavors. Quan les verdures estiguin al dente, reserveu-les. Prepareu les plaques de canelons segons el tipus i les recomanacions d'us del fabricant.
Per fer la beixamel, poseu en un cassó la mantega. Tot seguit, afegiu-hi la de farina i feu un rusc. Afegiu-hi la llet i remeneu; i just quant estigui a mitja cocció incorporeu-hi la nou moscada i les gotes d'oli de tartufo. Rectifiqueu el punt de sal. Reserveu-la.
Col·loqueu una capa de beixamel al fons d'una font per posar al forn. Acte seguit, poseu-hi una de plaques de canelons fins a cobrir tot el fons; la salsa de carn, una altra de pasta, una capa amb les verdures saltades, una més de pasta i la beixamel per damunt, sobre la que incorporarem el formatge ratllat ben barrejat. Preescalfeu el forn a uns 180º C i gratineu uns 5 minuts o fins que el formatge sigui fos i tingui el color torrat desitjat.
Aquesta i més receptes, a Cuina Irreductible
